Blog
Mei 2023
🐛Wanneer ik los laat wat ik wil, krijg en geef ik mezelf wat ik nodig heb. 🦋
Als kind zijnde kon ik uren dromen wat ik zou doen met een miljoen. (Toen dacht ik nog dat je daar een kasteel van kon kopen en dan nog geld over hield) Nu ik ouder ben realiseer ik me steeds meer dat het leven niet draait om geld en materiaal. Dat betekent niet dat er geen geld nodig is om fijn te kunnen leven, want een leven zonder geld geeft erg veel stress en onrust, daar ben ik me enorm van bewust.
Jarenlang deed ik mee aan de ratrace van meer, mooier, grootst. Twee verdieners, een fulltime baan, een mooi huis enz… En toen kwam ik in een burn out terecht en zag ik pas wat ik mezelf al die jaren had aangedaan.
Ik was totaal de verbinding met mezelf kwijt geraakt. Ik leefde niet, ik rende van afspraak naar afspraak me verheugend op een vakantie die maanden later op de planning stond. (dan kon ik even bijtanken) Omdat ik zo graag wilde laten zien dat ik ook iets waard was. Dat ik er ook bij hoorde. Dat ik ook goed genoeg was. Want dat is wat het was. Een wedstrijd met anderen, die niet wisten dat ze met mij een wedstrijd deden. Maar het was een, mijn grenzen overschrijdend, mijn gevoelens en emoties wegstoppen onder eetbuien, pleasend en rennend de dag door komen cyclus waar ik elke dag weer in stapte.
Nu jaren later mag ik me nog steeds bewust zijn van mijn valkuilen want mijn hoofd wil nog steeds geregeld harder, beter, mooier, sneller, rijker enz…
Maar sinds ik het meer heb losgelaten krijg ik een (op een andere manier) rijker leven terug. Ik ben weer in verbinding met mezelf, met de mensen om mij heen. Ik besteed minder tijd aan mijn werk en meer aan mijn gezondheid. Mijn agenda is veel leger, mijn leven rustiger. Dat is wat ik nodig heb en dat is wat ik mezelf geef.
🐛En wat mag jij loslaten? Wat heb jij nodig? 🦋
Maart 2023
🐛 Kuchisabishii 🦋
Deze foto kwam ik een tijd terug tegen en wilde ik graag eens delen. (Ik weet niet van wie hij afkomstig is, mijn excuses daarvoor)
Prachtig beschreven…een woord wat aangeeft dat je wil eten…niet omdat je honger hebt maar omdat je mond zich eenzaam voelt. Of is het het hart wat zich zo voelt. Het komt in ieder geval meer voor dan je denkt, eten om de eenzaamheid, het verdriet of andere zogenaamde negatieve gevoelens af te wenden.
Ik ben vooral in staat te gaan eten wanneer ik me eenzaam voel maar deze deelt samen met verveling de eerste plaats.
Bij welke emoties ga jij eten?🐛🦋
🐛Ik moet eens stoppen met moeten….🦋
In mijn hoofd zit een hoop moeten…..ik moet vanalles, de hele dag door. Van gewone dagelijkse dingen zoals: Douchen en aankleden. Tot moeten voor gevorderden zoals: me happy voelen, niet zeuren, perfect zijn.
Een aantal jaren geleden wees iemand mij erop dat ik wel veel moet van mezelf en mezelf misschien eens wat meer rust mag gunnen en wat meer achteruit mag leunen. Dus vanaf dat moment moest ik van mezelf stoppen met moeten….
Je ziet de ironie vast wel in van deze laatste zin. Dat moeten stoppen in m’n hoofd bleek geen eenvoudige opgave. Dus heb ik een paar keuzes gemaakt waardoor ik me er in ieder geval van bewust ben.
🐛Ik ben het woord MOETEN gaan vervangen door WILLEN.
🦋En vervolgens ben ik mezelf de vraag gaan stellen…. Waarom wil ik dat? Is dat echt wat ik wil?
Soms kom je er niet onderuit om iets te moeten omdat je nu eenmaal niet naakt naar je werk kunt gaan (tenminste niet in mijn beleving) Echter door het woord moeten te vervangen voor willen en deze zo af en toe eens te onderzoeken lukt het me steeds beter om rust in mijn leven te creëren.
Zo ontstaat er meer tijd voor de zaken waar ik blij van wordt. Activiteiten die ik altijd al wilde doen maar door al het moeten niet aan de beurt kwamen.
Wat moet jij allemaal van jezelf? Hoe voelt het wanneer je dit zou vervangen door willen? Wil je dat echt? 🐛🦋
🐛Wanneer er genoeg pijn is kan de transformatie op gang komen.🦋
Toen ik 10 jaar geleden mijn transformatie in ging woog ik 140 kilo, ik was ongelukkig en had veel pijn. Ik wist dat ik op deze manier niet meer verder wilde en ben hulp gaan zoeken. Juist omdat de pijn zo groot was, was ik bereid te veranderen en alles wat op mijn pad kwam aan te gaan.
Wanneer cliënten bij mijn praktijk aankloppen zijn ze vaak teneinde raad. Ze weten niet meer hoe het nu verder moet. Ze hebben vaak lichamelijk en geestelijke klachten en zien niet in hoe ze dit ooit nog kunnen veranderen. Dat is het moment waarop je kunt gaan veranderen.
Zit jij momenteel absoluut niet lekker in je vel lichamelijk, geestelijk en/of spiritueel. Zie de pijn en ellende niet als iets negatiefs , maar als een uitdaging die je mag overwinnen. Gun jezelf een ander leven en zoek hulp.
Ga eens op reis in jezelf en geef jezelf de kans op een jij 2.0. Gelukkiger, gezonder, krachtiger.
Je bent van harte welkom. Neem eens contact op en samen kijken we hoe ik jou verder op je weg kan helpen.
🐛Hoe kijk jij naar je lichaam? 🦋
Met kleding aan kon ik naar mezelf kijken. Naakt douchen of tanden poetsen prima. Maar naar mijn naakte lijf kijken zonder walging was absoluut niet mogelijk. Ik walgde van mezelf. Vond mezelf, te dik, te lang, te grof, te lelijk, te weinig waard. Jarenlang heb ik mezelf figuurlijk bespuugd en ondersteboven gescholden. Hoe verdrietig.
Mijn lijf die zo haar best deed om al die kilo’s te dragen. Die ervoor zorgde dat ik elke ochtend kon opstaan en kon doen wat ik die dag wilde.
Ongeveer 10 jaar geleden kreeg ik van mijn therapeut de opdracht om geregeld voor de spiegel te gaan staan en lieve dingen tegen mezelf te zeggen. Ook moest ik aan anderen vragen wat ze mooi aan mij vonden. In eerste instantie vond ik het maar belachelijk, maar de aanhouder wint. Na vele tranen van frustratie en boosheid, na weken van “waarom doe ik dit, dit gaat toch niet helpen” begon er subtiel verandering plaats te vinden en nu kan ik naar mezelf kijken.
Tuurlijk heb ik soms dagen dat ik zou willen dat ik niet het lijf van een 45 plusser had, maar dat lijf is er en in ben er trots op, op elke cm. Ik kijk ‘s morgens in de spiegel, geef mezelf een knipoog en zeg: “Je bent een kanjer schatje” en treedt mijn dag tegemoet.
Hoe kijk jij naar je lichaam? Kun jij er lief en vriendelijk voor zijn?
🐛 Eating Disorder Awareness Week🦋
Ik ben deze week begonnen met een informatiedag over eetstoornissen op een middelbare school. Ik had een groep van 17 meiden in de leeftijd van ongeveer 15 a 16 jaar voor me zitten en eigenlijk hadden ze allemaal geen idee wat een eetstoornis is en hoe het eruit ziet. De meeste hadden wel ooit iets gehoord over anorexia nervosa, maar daar hield het ver mee op. Misschien denk je dan… dat is toch juist goed… als ze er niets van weten zullen ze er ook geen last van hebben. Maar daar heb je het mis.
Ik had tot mijn 35ste nog nooit iets gehoord over eetstoornissen. Ik was gewoon die slappeling die niet van dat eten af kon blijven en daarom was ik dik en lelijk. In tijdschriften las ik wel over de laatste diëten en hypes rond afvallen, maar over eetstoornissen kwam ik nooit iets tegen.
Dit is gelukkig aan het veranderen en komt er steeds meer aandacht voor eetstoornissen zoals deze awareness week. Je gaat namelijk vaak pas hulp zoeken als je weet dat je een probleem HEBT en niet wanneer je denkt dat jij het probleem BENT.
Wanneer jij of iemand in je omgeving problemen heeft rond eten, niet eten, gewicht, zelfbeeld, lichaamsbeeld ga dan op zoek naar informatie. Een site als proud2bme heeft bijvoorbeeld erg goede en uitgebreide informatie beschikbaar, geschikt voor jong en oud. Weet je al dat je een eetstoornis hebt ga dan niet in je eentje aanrommelen maar zoek de hulp die bij jou past. Denk daarbij aan je huisarts, een therapeut of een zelfhulpgroep.
Hoe eerder je aan de bel trekt hoe sneller je aan de bel trekt hoe beter.
Februari 2023
🐛Welkom bij therapiepraktijk van Rups naar Vlinder 🦋
We kunnen allemaal weleens een extra steuntje in de rug gebruiken doordat we vast zitten in patronen waar we niet gelukkig mee zijn, we iets heftigs hebben meegemaakt wat we maar niet kunnen verwerken of naasten hebben die we graag zouden helpen maar die we los moeten laten.
Wat de oorzaak dan ook is….hulp zoeken is allang niet vreemd meer.
Heb jij momenteel problemen waar je tegenaan loopt en ben je het hulpvragen aan het uitstellen? Waarom zou je geen hulp vragen als je merkt dat je er zelf niet uitkomt?
Bij therapiepraktijk van Rups naar Vlinder is iedereen welkom. Je word in liefde ontvangen en er is nergens een oordeel op. Geef jezelf een kans en zoek de hulp die bij jou past.
Spreekt mijn praktijk je aan dan kun je vrijblijvend contact op nemen en kunnen we een gratis kennismakingsgesprek inplannen. Samen kijken we hoe ik jou verder kan helpen.
Wees welkom.
🐛Welke thema’s kom jij steeds weer tegen in je leven?🦋
Iedereen heeft terugkerende thema’s in het leven. Wat deze thema’s zijn is voor iedereen verschillend.
Hier een aantal thema’s waar je je misschien in kan herkennen:
🐛 Ik vind het moeilijk om grenzen aan te geven.
🦋 Ik zit vooral in mijn hoofd en ben niet op de hoogte van wat mijn lijf voelt.
🐛 Ik vind het moeilijk mijn behoeftes en verlangens uit te spreken.
🦋 Ik zorg alleen voor anderen en vergeet mezelf.
🐛 Ik wil dat anderen me aardig vinden en doe daar bijna alles voor.
🦋 Ik stel moeilijk opdrachten steeds weer uit.
🐛Ik ben angstig in groepen.
🦋 ……vul zelf maar in
🐛 ……
Wanneer jouw thema’s je gaan ergeren, je verdrietig of boos maken, kun je ervoor kiezen ermee aan de slag te gaan. Meestal heeft het eerder niet zoveel zin, omdat je dan niet bereid bent er iets voor te doen. Thema’s zijn namelijk ook, een soort van prettig, want je kent het.
Thema’s blijven in je leven terug komen totdat je er iets aan gaat veranderen. Hopen dat ze vanzelf weg gaan mag natuurlijk ook, maar ik geef je weinig kans.
Het begint bij erkennen…. Bewustwording dus….
Praat eens met mensen om je heen en kijk samen eens naar je thema’s . Misschien hebben zij goede tips of ideeën.
Kun je wel een professionele blik gebruiken, neem dan eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.
Januari 2023
🐛De valkuil van onbewust eten. 🦋
Wist jij dat we bijna 50 procent van onze handelingen (tanden poetsen, auto rijden, handen wassen enz..) onbewust doen en op dezelfde momenten. Kortom dat heel veel van onze handelingen gewoontes zijn waar we niet eens over nadenken.
Dat is ook het geval bij eten. Bijvoorbeeld: Als je van jongs af aan gewend bent om in het weekend ongezond te eten zul je deze trend vrijwel gedachteloos overnemen wanneer je op jezelf woont of een gezin sticht.
Wanneer er op jouw werk door iedereen achter zijn bureau gegeten wordt zul je deze gewoonte waarschijnlijk ook invoeren want zo is het nu eenmaal hier.
Andersom als iedereen op het werk gaat wandelen tijdens de lunch zul jij dat waarschijnlijk ook gaan doen.
Goede en slechte gewoontes zijn dus voor 50 procent onbewust.
Onbewuste eethandelingen zijn lastig te doorgronden omdat ze onbewust zijn. Je zal er echt heel bewust een licht op moeten schijnen en het misschien zelfs met anderen over moeten hebben om ze duidelijk te krijgen.
Waar eet jij? Hoe eet jij? Wat eet jij? Waarom lukt het niet dit te veranderen? Waar komen deze gewoontes vandaan? Wat kan ik doen om het wel te veranderen?
Ga het gesprek eens aan met mensen om je heen om duidelijk te krijgen waar het bij jou goed en minder goed gaat.
Kun je wel wat meer hulp gebruiken neem dan eens contact met me op en samen schijnen we een lichtje op jouw eet en leef gewoonten.
🐛Shit happens ( een schoenen metafoor)🦋
We maken allemaal van alles mee in het leven. Hoe je hiermee omgaat is een groot gedeelte afhankelijk van je opvoeding en de schoenen waarop je loopt. (Natuurlijk speelt je karakter en persoonlijkheid ook mee.)
Hoe was jouw opvoeding, op welke schoenen loop jij? Hoe bepaalt dat jouw manier van reageren op het leven?
Bekijk de video op FB of Insta.
Heb jij behoefte aan wat extra steun en zou je wel wat thema’s aan willen pakken waar je steeds weer tegen aan loopt en daarmee het reliëf van je schoenzolen wat afvlakken. Dan ben je van harte welkom bij van Rups naar Vlinder
🐛Mag Jij bestaan?🦋
Bekijk mijn nieuwe vlog op mijn sociale media kanalen.
🐛Hoe kijk jij naar je lijf ?🦋
Ik had altijd een heel vreemde kijk naar mezelf. Ik wilde mezelf niet naakt in de spiegel te bekijken want dan schaamde ik me en had ik allerlei oordelen. Zodra er leuke kleding overheen zat kon ik redelijk tevreden zijn met hoe ik er die dag uit zag. Echter zag ik later foto’s terug van die dag dan vond ik mezelf zo afgrijselijk dat ik de foto’s eigenlijk niet wilde zien. En op slechte dagen kon ik dan huilend de foto’s doorscheuren.
Kortom een erg positief beeld van mezelf had ik niet. Gelukkig is dit in de afgelopen jaren enorm veranderd. Natuurlijk heb ik nog steeds weleens dagen dat ik ontevreden ben met mijn uiterlijk (ik blijf tenslotte een mens) Maar over het algemeen ben ik tegenwoordig met en zonder kleding goed genoeg.
🐛Hoe ik dat bereikt heb…..? 🦋
🐛Allereerst ben ik bewust wel mezelf gaan aankijken in de spiegel en dan in eerste instantie vooral in mijn ogen. En heb regelmatig bij het aankijken tegen mezelf gezegd dat ik goed genoeg ben zoals ik ben.
🦋Daarnaast ben ik aan mensen die mij lief vinden gaan vragen wat zij de mooie punten van mijn lichaam vonden. En deze ben ik door hun ogen gaan bekijken en op dezelfde manier gaan beoordelen. Ik ben ook zelf naar pluspunten gaan zoeken.
🐛Ook ben ik mijn lichaam gaan waarderen om wat het allemaal voor me doet. Mijn benen dragen mij de hele dag, mijn buik heeft mijn kinderen gedragen, mijn armen zorgen ervoor dat ik voor mezelf en anderen kan zorgen enz… Dat is echt iets om dankbaar voor te zijn.
En ik ben sorry tegen mijn lijf gaan zeggen. Sorry voor wat ik het allemaal had aangedaan door slecht voor mezelf te zorgen. En sorry voor alle negatieve dingen die ik over mezelf gezegd heb.
Het is natuurlijk niet zo dat deze tips al na een week werken, mij heeft het iets meer dan een half jaar gekost. Maar nu ben ik vooral trots en dankbaar op mijn lijf, want het staat nog steeds te shinen terwijl ik het geregeld had opgegeven.
Ik hoop dat het jou ook lukt om weer tevreden naar jezelf te kijken. Mocht je wel wat hulp kunnen gebruiken. Neem gerust contact op. Samen kunnen we kijken hoe ik jou kan helpen.
🐛Hiep hiep hoera 9 jaar.🦋
1 januari vier ik al 9 jaar lang mijn herstelverjaardag. De dag waarop ik definitief stopte met mijn eetbuien en ander verslavend gedrag. Kijk de video op mijn sociale media.
December 2022
🐛Tips voor veilige kerstdagen🦋
Voor mijn laatste vlog van dit jaar met mooie tips om de kerstdagen veilig door te komen met een eetstoornis of verslaving vraag ik je het icoontje van instagram, Linked inn of Facebook aan te klikken. Meld je meteen aan zodat je geen vlog of blog meer mist.
🐛Ben jij een eekhoorn in december? 🦋
Wat een rare vraag denk je misschien. Maar ik was 6 december en de eerste dagen in het nieuwe jaar een eekhoorn die voedselvoorraden aanlegde om de winter door te komen.
Na de feestdagen werd het snoepgoed en al het andere lekkers altijd flink afgeprijsd de winkel uitgedaan en aangezien ik in de december altijd een 13de maand ontving was dat voor mij het moment om mn etensvoorraad in huis aan te vullen.
En dan bedoel ik niet mijn gewone eten, maar mijn vreetbuivoedsel. Alle verstopplekjes die ik huis maar kon bedenken vulde ik met eten. Op die manier kwam ik de donkere maanden door.
Toen voelde ik me de koning te rijk met al dat eten en nu maakt het me verdrietig. Wat ik mezelf heb aangedaan is gewoon heel triest.
Nu hoef dat gelukkig al lang niet meer. Als jij jezelf nog wel in dit verhaal herkend dan wil ik je maar een advies geven: Ga hulp zoeken.
November 2022
🐛Wanneer is het juiste moment om te stoppen met een eetstoornis of verslaving?🦋
Bekijk mijn nieuwe vlog vanavond op insta of facebook
🐛Vlog volgen🦋
Sinds twee weken plaats ik geregeld een vlog op mijn instagram en facebook pagina. Meld je aan en neem een kijkje in mijn leven als ervaringsdeskundige.
Zie de linkjes rechtsboven om meteen verbinding te maken.
🐛Hoe vaak adem jij per minuut? 🦋
Wist je dat onze gezondheid samengaat met een goede ademhaling. Door ons gestreste leven ademen de meeste mensen niet goed. We ademen bijvoorbeeld te vaak of alleen in de borstholte.
Een verkeerde ademhaling kan heel veel gezondheidsklachten veroorzaken. Weer op de juiste manier gaan ademen kan ervoor zorgen dat stress gereduceerd wordt en klachten verdwijnen.
Om die reden ga ik de komende tijd een studie doen rond ademen. Met deze nieuwe kennis en ervaring kan ik mijn cliënten weer verder op weg helpen naar een gezonder leven en minder stress.
🐛Hoe vaak adem jij eigenlijk per minuut? (Tel alleen de in of uitademing. )
Wanneer je 6 ademteugen per minuut neemt ben je de rust zelve. Kom je boven de 12 dan is het aan te raden om eens bij jezelf na te gaan wat de stressfactoren in je leven zijn en wat je daaraan kunt veranderen.
Oktober 2022
🐛Het eten roept me. 🦋
Hallo ik ben hier, ik lig in de (koel)kast. Ik ben al open, je mag me gewoon opeten. Hallo waar blijf je nou, schiet nou eens op. Je weet dat je me wil opeten, doe dat dan gewoon, morgen kun je wel weer nieuwe halen. Hallo weet je nog dat je me net gekocht hebt, waarom lig ik in de kast, ik ben te lekker om te laten liggen, jeetje kom op, eet me nou gewoon op. Ik ben verrukkelijk, je hebt alweer hard gewerkt, je verdiend het gewoon.
Ken je dat dat het eten je roept….Je bent al drie keer naar de keuken(kast) gelopen en steeds lukte het om het niet te doen, maar de vierde keer ga je voor gaas. Nu is het eten op.
En nog meer, want er lagen nog wat minder lekkere dingen die je ook opgegeten hebt.
Daarbij heb je ook de koeken voor bij de koffie voor de visite opgegeten, dus nu moet je ook nog naar de supermarkt om eten te halen. Hoe ga je daar doorheen komen zonder nog meer lekkers mee te nemen en op te eten.
Herkenbaar….. voor mij ook. Jarenlang riep eten me, in mijn eigen huis, in de supermarkt en waar het beschikbaar was. Ik kon het niet uitleggen aan mensen die dat niet kende. Hoezo roept eten je????
Ken je dit en wil je graag dat dit (minder wordt) misschien zelfs stopt. Neem eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe mijn kennis en ervaring jou op weg kan helpen.
🐛Als ik………ben/heb, dan ben ik gelukkig.🦋
Ik was niet gelukkig. En ik dacht ook te weten waarom ik niet gelukkig was....
Als ik maar meer geld had, als ik maar het juiste gewicht had, als het maar mooi weer was, als mijn kinderen maar niet zo vervelend deden, als ik maar vakantie had, als ik maar meer vrienden had, als ik maar een leuke baan had……….enz…..dan zou ik wel gelukkig zijn.
Zelfs als ik een van deze doelen bereikte was er wel weer een ander doel wat er voor moest gaan zorgen dat ik gelukkig was. Waar zou het anders aan kunnen liggen.
In de afgelopen jaren ontdekte ik een aantal dingen die hierin erg belangrijk voor mij waren:
🐛Ten eerste kwam ik erachter dat je niet gelukkig kunt worden door doelen te bereiken. Doelen geven je wel een kort gevoel van euforie (als je geluk hebt) maar bij mij komt al snel (soms dezelfde dag al) een nieuw doel om de hoek en ben ik alweer aan het strijden.
🦋Ten tweede kwam ik erachter dat geluk geen vaste staat van zijn is, maar iets wat in kortere of langere periodes in je leven komt, weer een periode wat minder is of helemaal uit je leven gaat en daarna weer terugkeert. Zoals het spreekwoord al zegt…met pieken en dalen.
🐛Ten derde zit geluk in de kleine dingen. Wanneer je aandacht geeft aan hetgeen je dankbaar voor bent voel je je gelukkig, een kopje thee in de tuin in oktober, een mooi gesprek met een vreemde in de trein, een vlinder die op je jas land….en dat zal voor iedereen anders zin natuurlijk.
🦋Maar het allerbelangrijkste wat ik geleerd heb was dat mijn (eet)verslaving mijn ongeluk in stand hield. Door te stoppen met mijn vreetbuien kwam ik weer meer in verbinding met mezelf en ging ik weer (meer) voelen. Dat betekende dat ik de geluksmomenten weer echt kon ervaren. (net als de rotmomenten, want die horen er gewoon bij) Ik kon weer echt gaan leven en het leven ervaren.
Hoe staat het met jouw jacht op geluk? Wat denk jij nodig te hebben om echt gelukkig te kunnen zijn?
🐛Ik stop nu, ik stop vanmiddag, ik stop morgen (echt) 🦋
Jarenlang startte ik mijn dag met…VANDAAG STOP IK, maar meestal ging het rond een uur of 10 al mis en zei ik tegen mezelf dat ik het vanmiddag beter zou doen….
Als dat ook niet lukte werd het al snel weer: Morgen stop ik. (echt)
Nu weet ik dat er alleen vandaag is. Er is steeds weer een morgen, maar maar 1 vandaag.
Waar ga jij vandaag mee stoppen? Wat houd je tegen? Hoe ga je dit veranderen?
Hulp nodig met stoppen. Neem eens contact op. Ik luister graag naar je verhaal en samen kunnen we kijken hoe ik jou kan helpen
🐛10-10, De internationale dag van de mentale gezondheid🦋
Er zijn twee soorten gezondheid:
Je lichamelijke gezondheid en je mentale gezondheid. Deze week is de internationale dag van de mentale gezondheid. Je mentale gezondheid gaat over hoe je denkt, wat je voelt en hoe je sociaal in het leven staat.
Gezond zijn is een ontzettend groot goed en de meeste mensen merken, gek genoeg, pas hoe belangrijk het is, als het er niet meer is. Lichamelijk iets mankeren is ontzettend vervelend, echter meestal maatschappelijk geaccepteerd. Je krijgt bij problemen met en in je lijf vaak een hoop (positieve) aandacht en mensen willen je graag helpen en hebben begrip voor je situatie.
Op het hebben van mentale problemen zit echter nog steeds een taboe. Ik zie het bij mijn cliënten in mijn praktijk. Ze durven vaak niet aan hun omgeving toe te geven dat ze een verslaving of eetstoornis hebben. Bang om niet begrepen te worden, of erger.
Zelf ben ik 10 jaar geleden in herstel gegaan van mijn eetstoornis. Dit betekent niet dat ik nu volledig mentaal gezond ben.
Ik heb: weinig energie, ben sneller overstuur, ik kan minder (werk)druk aan, ik heb snel negatieve gedachten, ik heb meer tijd nodig dan gemiddeld om van de schrik te bekomen, ik ben eerder uit het veld geslagen, ik krijg lichamelijke klachten als ik mijn mentale gezondheid negeer.
Kortom voor mijzelf en mijn omgeving kan het soms knap lastig zijn om daarmee om te gaan. Gelukkig gaat dat tegenwoordig steeds beter omdat ik heel bewuste keuzes heb gemaakt om voor mijn mentale gezondheid te zorgen.
Ik mediteer op regelmatige basis, ik werk minder (ben deels afgekeurd) , ik ga geregeld naar buiten voor een wandeling, ik creëer momenten voor mezelf alleen, ik zorg voor een dag vrij na een intensieve dag, ik bespreek zaken die me zorgen baren, ik ga naar OA meetings, ik vraag hulp aan de mensen om me heen, ik hou mijn agenda zo leeg mogelijk, ik ga op tijd naar bed….
Kortom goede zelfzorg zodat ik mijn mentale gezondheid zo goed mogelijk houd.
Hoe is het met jouw mentale gezondheid? Wat doe jij om je gezond te voelen.
🐛Herkenbare gedachtengang? 🦋
Laat me je meenemen in de gedachtegang van iemand met een eetstoornis. Oftewel een moment uit mijn persoonlijke geschiedenis.
8 uur ’s ochtends: Ik word op een maandag ochtend wakker. In het weekend heb ik teveel gegeten en daar heb ik vandaag lichamelijk en geestelijk last van. En dan beginnen de gedachten in mijn hoofd.
Had ik nou maar niet al dat eten gegeten, ik voel me echt niet zo lekker. Ik ga even op de weegschaal staan zodat ik weet hoeveel er bij is gekomen….
Ohh dat valt best mee, nou hoewel als ik dit elke week aankom dan ben ik over twee jaar tonnetje rond. Ik ben al tonnetje rond, ik zie er niet uit.
Nou zo erg is het toch niet, het kan veel erger, kijk eens om je heen.
Ik zou willen dat ik Anorexia had. Dan was ik tenminste lekker slank en kon ik alles laten staan (even voor de duidelijkheid, eetstoornis gedachten zijn geen gezonde gedachten, die zijn behoorlijk ziek)
Ik ga vandaag ook niks eten. Nou alleen wat fruit en groente dan, niks is wel erg weinig. Ik ga vandaag naar de sportschool want dat wordt ook weer eens tijd.
9 uur ’s ochtends: Niet eten is zo moeilijk, ik snap niet dat mensen dat kunnen. Ik neem toch nog iets naast m'n fruit. 1 koekje maar, nou oké 2. Ik heb niet ontbeten dus dat kan weinig kwaad……(5 minuten later) Waarom heb ik nou de rest van het pak koekjes opgegeten. Ik zou het er bij 2 laten. Nu waren het er 6 en een banaan. Nu ga ik echt de rest van de dag niet eten, want anders gaat het niet goed komen.
10 uur ’s ochtends: Ik heb echt zin in wat lekkers, maar ik doe het niet, maar ik wil het zo graag, maar ik doe het niet. Ik kijk in de kasten en koelkast en doe deze weer dicht en ga wat anders doen.
11 uur ’s ochtends: Ik ga boodschappen doen en neem een lijstje mee. Ik ga me aan m’n lijstje houden en niets anders kopen….(in de winkel) Ohh de chocolade is de tweede gratis. Die kan ik wel meenemen voor m’n mannen thuis, ik kan daar wel vanaf blijven en zij vinden dat zo lekker. Ohh de koekjes zijn ook de tweede gratis. Die ook maar meenemen dan voor m’n mannen.
12 uur: Als ik nou als lunch wat chocolade en fruit neem dan is het wat calorieën betreft niet zo erg. Of ik neem een paar koekjes en wat chocolade. Ik heb vandaag al fruit op dus zonder fruit komt het ook wel goed. Maar 1 stukje chocolade en 2 koekjes. Dat is ongeveer net zoveel calorieën als een normale lunch.
14 uur: 2 stukken chocolade en 4 koekjes voor de lunch gegeten en de rest van de chocolade wat open was en de koekjes die open waren in de afgelopen uren opgegeten.
Wat ben ik toch een stom wijf. Waarom doe ik dat toch, waarom kan ik daar toch niet van afblijven? Waarom haal ik dat toch in huis?
F####ck alles, mijn dag is nu toch al naar de klote. Ik laat m’n werkzaamheden voor wat het is en ga een serie kijken. Laat de hele wereld maar het rambam krijgen. Ik krijg het toch nooit voor elkaar om slank te worden en te eten wat goed voor me is.
15 uur: De rest van de chocolade, de koekjes en nog wat andere etenswaren zijn met een vreetbui ook naar binnen gegaan.
18 uur: Ik ga niet eten want ik heb echt veel teveel gegeten en ik voel me niet lekker.
19 uur: ik ga niet sporten, ik voel me echt niet fijn. Ik ga vanavond op tijd naar bed, want ik ben moe.
20 uur: Ik heb honger….ik ga niets eten, ik ga wel iets eten….
Dit is een voorbeeld van hoe mijn dag kon verlopen voor mijn herstel. Dit is maar een minuscuul deel van de gedachten die op zo’n dag door me heen gingen. Als ik alles zou opschrijven zou ik een klein boek kunnen vullen vrees ik.
Is dit relaas herkenbaar en zou je ook graag willen dat het anders werd. Neem eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.
september 2022
🐛Therapie van weinig woorden. 🦋
🐛Soms heb je er geen woorden voor.
🦋Soms zijn er teveel woorden.
🐛Soms maken woorden je in de war.
🦋Soms is het te heftig om er woorden aan te geven.
Weet dat je niet altijd hoeft te praten wanneer je hulp zoekt. Er zijn ook diverse therapievormen waarbij weinig tot geen woorden nodig zijn.
Ik werk in mijn praktijk met Emdr en gebonden ademhalingssessies. Beide vormen zijn zeer krachtig en helpend op verschillende gebieden zonder dat er veel woorden aan te pas hoeven te komen. Maar er zijn nog vele andere therapie vormen waarbij woorden overbodig zijn.
Ben jij niet zo van de woorden of zit je juist alleen maar in je hoofd en maakt dat je herstel zo moeilijk, ga dan eens op zoek naar een therapeut die weinig woorden nodig heeft.
🐛Als je valt, sta dan weer op, dat ben je waard!🦋
De afgelopen periode heb ik echt even pas op de plaats moeten maken voor mezelf. Er gebeurde een hoop in mijn leven, waar ik me niet tegen kon wapenen. Daardoor nam mijn hoofd weer de overhand en kwam ik terecht in een gemoedstoestand die ik vooral van vroeger goed ken.
Waar ik vroeger was doorgerend ben ik nu tegen alle onzin in mijn hoofd in gegaan en heb zo’n beetje al mijn afspraken afgezegd en een periode van stilte ingelast. Wat vervolgens uitliep op isolatie en onrust. En daar wilde ik eigenlijk helemaal niet naartoe.
Maar ik ken deze gemoedstoestand goed. Geen verbinding meer aangaan, ongezonde keuzes maken op eetvlak (gelukkig geen eetbuien, erg blij mee), veel teveel op mijn telefoon en achter de televisie, alleen maar luisteren naar de onzin in mijn hoofd, totaal niet meer in verbinding met mijzelf en mijn lijf. Ik kon deze toestand vroeger ontzettend lang volhouden, wist niet dat er een weg uit was.
Nu duurde het 5 dagen en besloot ik mezelf eruit te tillen. Ik ben gaan opschrijven waar ik blij van word, waar in energie van krijg en ben dit meteen ten uitvoering gaan brengen.
Ik ben mezelf toe gaan spreken met een liefdevolle stem maar ook een stevige schop onder mijn kont.
Ik ben weer in contact gegaan met anderen.
Ik ben weer gaan mediteren en gaan bidden zodat ik weer echt kan gaan voelen wat ik nodig heb.
En ik ben deze blog gaan schrijven, want ik vind het ontzettend eng om mijn zwaktes uit te spreken. Bang dat mensen me niet meer serieus nemen en me afschrijven. Maar diep van binnen geloof ik dat mijn kwetsbaarheden de kwetsbaarheden van iedereen zijn en juist door ze zelf mee te maken ik anderen nog beter kan helpen. Ik snap jou, want ik ben een beetje jou.
Kan ik jou helpen om weer op te staan? 🐛
🐛Nu even niet want….🦋
Jarenlang wilde ik van mijn eetstoornis, verslaving af, maar bij elke afwijking van het normale had ik een reden om daar niet op dat moment aan te beginnen…
Nu even niet want:
Ik ga op vakantie
Ik ben moe
Ik voel me niet zo lekker
Ik heb er de puf niet voor
Het is weekend
De kinderen zijn ziek
Enz…
Kortom…nu even niet….straks, morgen, na het weekend, na de vakantie begin ik….
Vandaag stel ik niet meer uit. Ik ga ervoor. Elke dag, elk moment…omdat ik het waard ben.
En jij…ben jij het waard om te stoppen met uitstellen en voor jezelf te kiezen.
Augustus 2022
🐛Wat kost een eetbui? 🦋
Dat is een simpele vraag, toch?…. Je kijkt op de bon van de supermarkt, je leest het bedrag af en je weet wat de eetbui gekost heeft. Maar zo simpel is het niet.
Een eetbui kost je op lange termijn veel meer dan wat je moet afrekenen bij de kassa. (Hoewel dit ook een enorm bedrag kan zijn)
🐛Allereerst kostte de eetbuien mij mijn gezondheid. Het lijf krijgt veel stress van de enorme hoeveelheid ongezond voedsel. Het hormoonsysteem raakt van slag. Tanden en kiezen krijgen teveel te verduren. Door al het extra gewicht kreeg ik steeds meer pijn aan mijn gewrichten.
🦋Daarnaast kostte het mij mijn eigenwaarde. Doordat ik me er niet tegen kon verzetten voelde ik me slap en waardeloos. Ik vond dat ik geen ruggengraat had en was absoluut niet aardig voor mezelf. Ik haatte mezelf.
🐛Ook werd ik er oneerlijk van. Ik loog, ik manipuleerde en bedroog mensen. Ik heb eten en geld gestolen omdat ik het allemaal niet meer kon betalen. Financieel ging het dan ook erg slecht want elke dag een eetbui van zo’n 20 euro hakt er flink in.
🦋Ik raakte mensen om me heen kwijt omdat ik steeds meer in isolatie terecht kwam en me niet meer voor anderen interesseerde.
🐛En als laatste kostte het me mijn vrijheid… Ik kon amper meer lopen, had altijd pijn. Ik kon niet meer doen waar ik blij van werd omdat ik vast zat in een ongezond lijf en een voedselobsessie. En daarbij kon ik me financieel weinig meer veroorloven waardoor ik regelmatig nee moest zeggen op uitnodigingen.
Wat bracht de eetbui me dan?…..tijdelijke rust. Even niet nadenken. Even de verantwoordelijkheden niet hoeven voelen. Even helemaal uitgetuned zijn. Op den duur kwam ik erachter dat ik andere keuzes moest maken om ervoor te zorgen dat ik dat uit-tunen niet meer nodig had.
Ik ben mijn leven gaan overzien en ben actie gaan ondernemen. Ik ben meer naar mijn behoeftes gaan kijken en gaan kijken wat ik uit mijn leven wilde weghalen om me beter te voelen.
Wanneer je geen eetbuien meer hebt, merk je al vrij snel dat zij ook een deel van het probleem zijn. Dus door het stoppen van de eetbuien los je al een deel van je problemen op.
Juli 2022
🐛Nu ben je toch ondertussen wel een keer klaar met dat eetstoornisgedoe? 🦋
10 jaar geleden kwam ik erachter dat ik een eetstoornis had. Het was een opluchting. Jarenlang dacht ik dat ik geen doorzettingsvermogen had. Dat ik anders was dan anderen wat eten betreft wist ik al sinds mijn puberteit, maar dat ik een ziekte had was nieuws voor me.
Nu kon ik aan de slag. Ik doe er veel aan om in herstel te zijn en te blijven. Mijn eigen praktijk is daarbij een extra stok achter de deur. Elke dag kies ik bewust voor mijn herstel.
Mensen zeggen soms weleens….ben je nou nog steeds met dat eetstoornisgedoe bezig. En mijn gedachten is dan…..ik dacht het wel….ik heb me nog nooit zo goed gevoeld in mijn leven.
Eindelijk heb ik een lijf wat mee werkt omdat het gezond en fit is. Eindelijk heb ik weer verbinding met mijn emoties en gevoelens. Eindelijk heb ik een hoofd wat de dagen niet meer zo donker ziet en zit ik dus letterlijk en figuurlijk goed in mijn vel.
Het is soms best lastig om regelmatig de verstandige keuzes te maken, om dingen te laten en andere dingen juist altijd te doen (zeker in de zomervakantie), maar op de lange termijn is het het me waard omdat mijn kwaliteit van leven zo ontzettend is toegenomen.
Ik gun iedereen herstel. Het taboe op het zoeken van hulp is helaas nog steeds heel erg groot. Ik zeg, ga ervoor. Ga naar een zelfhulpgroep, ga naar je huisarts, ga op zoek naar een therapeut die bij jou past. Het is je gegund.
🐛Bedenk wat je kunt overwinnen door vandaag aan iets nieuws te beginnen.🦋
🐛Welke doelen zou je graag behalen?
🦋Wat zou je graag willen bereiken in je leven?
🐛Welke verandering zou je graag zien?
We zijn zo snel geneigd om op te geven voor we ergens aan beginnen omdat we denken dat we het toch nooit zullen halen. Om een doel te bereiken zul je in de actie moeten komen.
Als je een andere baan wil, moet je solliciteren. Als je een wereldreis wil maken, zul je moeten gaan sparen. Als je af wil van je eetstoornis of verslaving zul je hulp moeten zoeken bij een deskundige of een zelfhulpgroep.
Elke stap, hoe klein ook, is er een. En als je eenmaal de eerste stap gezet hebt kun je de volgende zetten. Soms snel, soms langzaam, maar je komt alleen tot je einddoel als je in de actie blijft.
🦋Welke kleine stap ga jij zetten om jouw doel te behalen?
🐛Ik ga op vakantie en neem mee…… mijn eetstoornis 🦋
Een eetstoornis heb je 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Op vakantie gaan brengt daar geen verandering in. Sterker nog, vaak floreert een eetstoornis tijdens de vakantie. Het wegvallen van de dagelijkse routine zorgt juist vaak voor veel meer spanning en onrust.
Het veranderen van het slaap/waak ritme, het veranderen van de eetmomenten, de hoeveelheid eten en het soort eten en het wegvallen van de dagelijkse activiteiten die regelmaat geven roept vaak ontzettend veel onrust op bij mensen met een eetstoornis.
De angst die dit allemaal oproept kan enorm groot zijn. Soms zo erg dat de hele vakantie verpest wordt doordat iemand zich doodongelukkig voelt en helemaal niet in staat is om te genieten van wat een vakantie te bieden heeft.
Kun je dan helemaal niet op vakantie? Ja hoor, maar ga eens bedenken wat jij of degene met de eetstoornis nodig heeft. Voor mij hielpen oa:
🐛We gaan niet meer in een hotel op vakantie, want ik wil graag zelf kunnen koken en zelf eten kunnen kopen waar ik me prettig bij voel.
🦋Ik ga op vakantie met de auto zodat ik bepaalde voedingsmiddelen mee kan nemen waar ik me fijn bij voel. (waarvan ik niet zeker weet of ze daarginds te koop zijn)
🐛Ik hou me zoveel mogelijk aan een normaal waak en slaap ritme, waardoor ik me beter in me vel voel. (Vermoeidheid zorgt ervoor dat ik meer met mijn eten bezig ben. )
🦋Ik vraag mijn gezin me te steunen op momenten dat ik aangeef dat het teveel voor me wordt.
🐛Ik heb in mijn vakantie geregeld contact met anderen, met een eetstoornis, die mij begrijpen en waar ik even mijn angsten mee kan delen.
Door deze keuzes kan ik volop genieten van mijn vakantie en mijn gezin ook.
Ook voor mensen met een verslaving is een vakantie een enorme uitdaging. Ga voor jezelf na wat jij nodig hebt in je vakantie om er een fijne tijd van te maken en durf jezelf kwetsbaar open te stellen.
Het is niet dom om je behoeften aan te geven. Het is echter niet zo slim om met een groter probleem thuis te komen dan je heen ging.
Geniet van je vakantie.
🐛Na de vakantie begin ik…. 🦋
Merk jij dat je al een tijdje met jezelf in de knoei zit door een eetstoornis, door een verslaving, door een heftige persoonlijke gebeurtenis en ben je al een tijdje van plan om hulp te zoeken, maar blijf je het maar uitstellen. Dan is dit het moment om actie te ondernemen!
Je denk nu waarschijnlijk, zo vlak voor mijn vakantie, dat komt niet zo goed uit. Maar waarom niet… er is geen beter moment dan het nu. Plan een kennismakingsgesprek in, en maak op dat moment meteen een afspraak voor na je vakantie. Op deze manier weet je zeker dat je het niet blijft uitstellen.
Het is nooit te laat om hulp te zoeken, maar waarom zou je het voor je uitschuiven als je weet dat je het echt nodig hebt.
Juni 2022
🐛Als iets een gewoonte is, betekent dit niet dat je het niet zou kunnen veranderen.🦋
Gewoontes…iets wat je nu eenmaal altijd zo doet, zijn zo vanzelfsprekend dat we er vaak niet eens bij stil staan of ze nog wel voor ons werken. Ik had legio gewoonten waar ik nooit bij stil stond en die ik naar mijn idee ook nooit zou kunnen veranderen. Terwijl elke gewoonte te doorbreken is, mits je je ervan bewust bent dat het je niet meer brengt wat je eigenlijk zou willen en bereid bent het te veranderen
🐛Ga jij altijd los op een feestje met een enorme hoeveelheid drank op en noem je dat lekker naar de klote gaan? Vraag je dan eens af wat het je zou kunnen brengen om iets minder te drinken en de dag erna ook iets aan je dag te hebben. En dan heb ik het niet eens over de schade die je je lijf aan doet.
🦋Zit jij elke avond op de bank je vol te eten voor een serie, bedenk dan eens wat het je zou kunnen brengen om na het eten een fijne wandeling te maken en wat later achter die tv te ploffen en om de dag wat te eten voor de tv in plaats van elke dag.
🐛Staat er bij jullie op het werk een grote pot snoep op de counter waar iedereen de hele dag uit zit te eten, bedenk dan eens hoeveel gezonder iedereen zou zijn als deze pot er niet zou staan.
Zo kan ik nog wel 100 dingen bedenken. Het klinkt misschien heel truttig en saai, en wanneer jij je prima voelt bij dit soort gewoontes, moet je er vooral mee doorgaan, maar stel jezelf voor de gein eens de vraag….
🐛Welke gewoontes hou ik erop na en ben ik daar eigenlijk wel blij mee? Wat brengen deze me en wat kost het me? 🦋
Sommige gewoontes zijn moeilijk af te leren. Heb jij iets waar je graag vanaf wil, maar wat je niet lukt alleen. Neem dan eens contact met me op. Ik luister graag naar je verhaal en samen kunnen we kijken hoe ik je op weg kan helpen.
🐛Wanneer ben je eigenlijk verslaafd?🦋
Je bent verslaafd aan een middel of een gedraging als je er last van krijgt wanneer je het niet meer gebruikt of doet.
Het gebruik van de mobiele telefoon is daar een goed voorbeeld van. Als je hem weglegt en je denkt om de paar minuten aan je telefoon en je wilt niets liever dan hem toch oppakken betekent dat dat er grote kans is dat je eraan verslaafd bent. (Helemaal wanneer je jezelf een tijdsblok van een uur hebt opgelegd en hem na 5 minuten alweer in handen hebt. )
Dat betekent echter niet dat je ook meteen hulp nodig hebt. Je hebt hulp nodig bij een verslaving wanneer je merkt dat je reguliere leven eronder lijdt.
Een paar voorbeelden:
🐛Je geeft teveel geld uit aan het gedrag of middel en daardoor kun je je vaste lasten niet meer kunt betalen.
🦋Je sluit de mensen om je heen buiten omdat jij perse aandacht moet besteden aan je gedrag of middel.
🐛Je verwaarloost je taken voor je werk of studie omdat je je gedrag of middel aan je hoofd hebt.
Als je dit proces voortzet zou je zelfs je baan of partner kwijt kunnen raken, je opleiding niet af kunnen maken, ziek kunnen worden of in het ergste geval zelfs kunnen overlijden.
Wanneer je op tijd hulp zoekt kun je erger voorkomen.
🐛Heb jij een gedrag of middel die meer van je vraagt dan eigenlijk gezond voor je is? Heb je daar hulp bij nodig? 🦋
🐛Lief lichaam bedankt🦋
Sta jij er weleens bij stil hoeveel je lijf eigenlijk voor je betekent en hoe vanzelfsprekend de meeste mensen hun lijf eigenlijk nemen. Ons lijf is de meest geavanceerde “techniek” die er is. Zelf helend, zelf reinigend, zelf corrigerend, maar de meeste mensen behandelen het als een stuk vuil.
Ik was niet anders, ik was helemaal niet blij met mijn lijf. Ik was al heel jong erg lang en daar schaamde ik me voor. Ook vond ik mezelf altijd dik en lelijk. Wanneer ik voor de spiegel stond had ik weinig positiefs te melden en de woorden in mijn hoofd waren ronduit beledigend.
Daarbij ontwikkelde ik een eetstoornis waardoor ik mijn lijf lief afzien. Ik vrat alles wat los en vast zat. Had geregeld eetbuien. Beulde mezelf vervolgens af in de sportschool en wanneer ik aan de andere kant van de medaille zat at ik zo weinig mogelijk en ontzegde mezelf de voedingsstoffen die ik nodig had. Met het gevolg dat ik door de jaren heen maat 38 t/m maat 56 aan kleding heb gedragen. En op mijn dieptepunt bijna 140 kilo woog. Je kunt je voorstellen dat dat ook niet erg fijn is voor je lijf om dat te moeten dragen de gehele dag.
Toch deed mijn lijf het elke dag opnieuw. Het vormde zich naar mijn nieuwe maat, het liet zich uithongeren en volvreten, het bracht me waar ik wezen moest al was het geregeld met pijn en moeite.
En daarom wil ik mijn dankbaarheid uitten naar mijn lijf. Ik ben ondertussen zover dat ik veel zuiniger omga met mijn lichaam. Ik praat er liefdevoller over, ik ben tevreden met wat ik zie. Ik zorg ervoor met de juiste voeding, met beweging en ontspanning. Ik hoop dat mijn lichaam nog tientallen jaren er voor me wil zijn en als dank beloof ik mijn lijf dat ik er beter naar zal luisteren en er nog liever voor zal zijn.
🐛Hoe zie jij jouw lichaam eigenlijk?🦋
🐛Herstel is net als een grote verbouwing, het is hard werken voor het mooi wordt.🦋
Toen ik 9 jaar geleden met mijn herstel begon was ik liever lui dan moe. Ik had overal pijn in mijn lijf, voelde me down, vrat de hele dag door en dacht dat dit wel zo’n beetje het leven was. Ik wilde wel graag dat het anders was maar had het vertrouwen volledig opgegeven.
Toch ben ik nog een keer opnieuw begonnen. Ergens in mijn hart vond ik een flintertje hoop, een greintje zelfrespect die me dat kleine vlammetje gaf om er nog een keer voor te gaan.
Ik ben hulp gaan zoeken, ben begonnen met bewegen en ben betere keuzes gaan maken met eten. Eetbuien had ik al snel minder vaak en langzaamaan begon ik het vertrouwen in mezelf terug te vinden. Het lukte me met hulp van vele anderen om mijn oude leven af te breken en mijn nieuwe leven op te bouwen.
Herstel is eigenlijk net als het renoveren van een oud huis. Je stript alles tot alleen de muren en het dak, vanuit daar ga je weer opnieuw opbouwen. Net als met een verbouwing gaat niet alles meteen goed, krijg je gegarandeerd tegenslagen en zul je geregeld met je handen in je haren huilend op je stoepje zitten.
Ook heb je hulp van anderen nodig en ben je met de ene hulp meer tevreden dan met de ander. Maar net als bij een grootse verbouwing is er een eindresultaat. Deze bereik je alleen door elke keer weer het werk op te pakken, soms een break te nemen, je moed bij elkaar te rapen en door te gaan.
Ik wist 9 jaar geleden niet dat het dit keer wel zou lukken, ik had geen idee. Ik wist alleen wat ik niet wilde, dat ik op deze manier niet oud wilde worden, zelfs niet wilde leven.
Je weet niet wanneer iets wel zal lukken of niet gaat lukken. Je weet alleen wat je graag zou willen en wat je ervoor moet doen om het te bereiken.
Ga ervoor, je bent het waard.🐛🦋
Mei 2022
🐛Accepteer wat je niet kan veranderen en verander wat je kan. 🦋
Deze zin komt uit het gebed van kalmte. (beter bekend als the serentity prayer ) Zo’n 9 jaar geleden hoorde ik die voor het eerst en het leek me zo logisch. Toen ik mijn leven onder loep ging nemen bleek ik er toch anders in te staan.
Accepteren wat er is, de controle loslaten. Het leven laten stromen en erop vertrouwen dat het goed komt. Het klinkt zo eenvoudig. Sterker nog met de stroom van een rivier meedrijven werkt veel beter dan er tegenin zwemmen. Als je het zo stelt is het helemaal logisch, toch vind ik dat best lastig.
Ik doe mijn best om de pijnen in mijn lijf er te laten zijn en mijn planning erop aan te passen. Mijn financiële middelen te accepteren en mijn uitgave te beperken waar nodig. Mijn gevoelens er te laten zijn zonder deze te verdoven enz... Toch vraagt dat om hoop en geloof.
Vertrouwen dat alles wat in je leven komt er is om je verder te helpen op je levenspad. Dat alles er is om jouw te laten groeien en ontwikkelen. 9 jaar geleden kwam ik in herstel van mijn eetstoornis/verslaving en het leven wat alles behalve prettig. Ik had toen niet kunnen denken dat al die ellende, pijn en verdriet me zou brengen waar ik nu ben. Ik heb me er met hand en tand tegen verzet en nu denk ik….had ik dat niet gedaan dan had het allemaal veel sneller en soepeler kunnen verlopen.
Tegenwoordig probeer ik echt bewust stil te staan bij gebeurtenissen en me aan te passen en mee te veren. Dat gaat echt niet altijd even soepel, maar me er bewust van zijn is al een hele verbetering.
Laat jij je mee stromen of verzet jij je met hand en tand tegen alles wat er op je pad komt?
🐛Het werkt, als je eraan werkt, ook als je het niet (meteen) merkt 🦋
Toen ik 9 jaar geleden in herstel ging en stopte met mijn vreetbuien en het overeten probeerde te minderen dacht ik dat ik gek werd. Dit was niet wat ik bedacht had. In plaats van me beter te voelen voelde ik me maandenlang waardeloos. Ik was een zielig hoopje mens. Ik voelde me ongelukkig, ik huilde veel, was geregeld ontzettend down en wist me geen raad met al die emoties. Ik wilde eigenlijk alleen maar een eetbui, want dat zou het leven weer dragelijk maken. Tot ik in lotgenotencontact (een oa meeting) iemand hoorde zeggen:
🐛Het werkt als je eraan werkt, ook als je het niet (meteen) merkt. 🦋
Dat intrigeerde me. Zij vertelde me dat ik mijn hele leven erop vertrouwde dat mijn eten mijn problemen wel zou oplossen en dat ik nu op zoek moest gaan naar andere manieren om met deze gevoelens en het leven om te gaan. Alleen geen eetbuien en dan maar hopen dat het leven wel leuk wordt ging niet werken.
Ik was al in therapie. Met mijn therapeut ging ik op zoek naar andere manieren om met het leven om te gaan. Ik kwam tot de volgende lijst:
🐛De natuur ingaan met de fiets of te voet
🦋Een goed boek lezen
🐛Mediteren
🦋Naar een OA of andere meeting gaan
🐛De twaalf stappen van herstel doorwerken
🦋OA literatuur lezen
🐛Bellen met lotgenoten en mezelf uitspreken
🦋Opschrijven wat me dwars zat
🐛Bidden of een kaarsje aansteken in de kapel
🦋Knuffelen met m'n man of kinderen
🐛Sporten
🦋Een luisterboek of cabaretvoorstelling luisteren
🐛Een mooie film kijken
🦋Een goede vriendin opzoeken
🐛Gewoon voelen, huilen boos zijn.
Kun jij er nog meer bedenken?
Het klinkt misschien als stichting open deur, maar voor mij was het echt zoeken. Een deel van deze dingen deed ik nooit en een ander deel deed ik zonder er bewust bij stil te staan, gewoon om de tijd te doden. Door bewust te kiezen voor een activiteit en daar ook al mijn aandacht aan te geven, zorgde voor meer rust in mijn hoofd en in mijn leven.
Langzaamaan werd mijn leven dragelijk en lukte het steeds beter om de rust in mezelf te vinden. Ik merkte het eigenlijk pas toen ik een jaar later een soortgelijk gesprek met een lotgenoot had, die pas net begonnen was aan haar reis in herstel, en ik haar zei…het werkt als je eraan werkt….. Herstel is zo’n mooie weg. Die gun ik iedereen.
Zou jij ook wel in herstel willen van een eetstoornis of verslaving maar weet je niet waar je moet beginnen. Neem eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe ik jou kan helpen.
🐛Bullshit FM: Waarom ben ik zo? 🦋
In mijn hoofd speelt een radiozender, bullshit FM geregeld zijn negatieve deuntjes af. Aan mij de schone taak om waarheid van fictie te onderscheiden.
Ik ben momenteel niet zo tevreden met wie ik ben. Ik heb best veel negatieve gedachten en waar ik ze meestal goed kan pareren lukt me dat momenteel veel moeizamer. Dat zorgt ervoor dat ik wat minder goed in mijn vel zit en het best lastig vind om de dag door te komen.
(Wanneer ik dit schrijf zegt mijn hoofd al…. Dat ga je toch niet opschrijven, wat zullen mensen wel niet van je denken. Je bent een therapeut, je moet je hoofd op orde hebben. Ik ben ook maar een mens blijkt maar weer)
Vroeger had ik deze dagen vaak en voelde al mijn dagen zwaarder. Wat daar het lastigste aan is, is dat ik helemaal geen zwaar leven heb/had. Ik heb een gezin die van me houdt, familie die om me geeft, een leuk huis, een praktijk waar ik trots op ben, een autootje die me overal brengt, geld om boodschappen of leuke dingen mee te doen, wat vrienden om me heen en mijn gezondheid.
Je zou denken dat ik de gelukkigste vrouw op aarde ben.
En dat maakt deze dagen het meest lastig. Mijn hoofd vindt dat ik niet moet zeiken, en mijn hoofd zegt ook dat de mensen om mij heen vinden dat ik niet moet zeuren, daardoor durf ik me niet uit te spreken over mijn onrust, spanning en verdriet. Ik wil geen slachtoffer zijn, ik heb het zo goed dus schouders eronder en door gaan.
Echter brengt me dat in een veel lastigere situatie. Ik ben dan namelijk alleen met mijn gedachten en dat is geen slim plan. Wanneer ik namelijk alleen ben met mijn gedachten worden deze steeds onrustiger en negatiever. Het is voor mij juist heel belangrijk om me te verbinden, me uit te spreken mezelf te mogen zijn.
Ik heb het soms nodig dat anderen mij zeggen….ik snap je….ik ken het gevoel…..ik hoor je….ik zie je….
Eigenlijk wil ik het liefst dat anderen mij zeggen dat ik oké ben en goed ben zoals ik ben. Ik weet dat het ultieme doel is om dat gevoel en die gedachten uit jezelf te halen, maar dat lukt me op dit moment gewoon niet goed. Dus probeer ik te delen, want delen is helen. Ook al zegt mijn hoofd dat dat het domste is wat ik kan doen.
Ben jij het ook alleen aan het doen en zou het voor jou ook verstandiger zijn om te delen. Neem eens contact met me op. Dan kijken we samen hoe we jou verder op weg kunnen helpen, want we hebben allemaal iemand nodig die ons accepteert zoals we zijn. 🐛🦋
🐛Deze week is het anti dieet dag.🦋
Er is niks mis met een dieet. Een dieet wat ingezet wordt als eetplan om mensen met een ziekte te begeleiden met gezonde voeding of een dieet wat ervoor zorgt dat je weer herstelt van een lang ziekbed of operatie is een erg goede en handige tool.
Echter zijn we de laatste decennia doorgeslagen in het (mode) diëten. Elke week is er wel een of andere goeroe die zegt nu de juiste weg te hebben gevonden. Vaak hebben ze zelf helemaal geen voedingsleer gedaan en roepen maar wat. Je mag dat niet of dat juist wel. Je moet dit laten en dat wel doen. Wat deze diëten vooral doen is je stofwisseling en hormoonstelsel vaak helemaal uit balans brengen.
Daarbij zijn ze vaak slecht vol te houden waardoor het jojo effect ontstaat wat er opnieuw voor zorgt dat je lichaam van slag raakt.
Ook is het zo dat (vooral meisjes) steeds vroeger beginnen met het volgen van drastische diëten. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je lichaam in een overlevingsstand terecht komt waardoor juist de kans op het krijgen van eetbuien op de loer ligt of het opbouwen van een eetstoornis. Dit is dus absoluut niet zonder risico.
Wil je graag een gezond lijf met een gezond gewicht kies voor 3 hoofdmaaltijden en max 2 tussendoortjes per dag en ga daarnaast voor haalbare (verstandige) veranderingen. 1 tegelijk en heb geduld. Je lichaam en geest hebben tijd nodig te wennen aan verandering. Wanneer je iets eigen hebt gemaakt kun je een nieuwe verandering invoeren. Zo gaat het rustig aan en kun je het goed volhouden.
Wanneer je merkt dat dat bij jou teveel onrust en spanning oproept zou het zo kunnen zijn dat je al een eetstoornis hebt ontwikkeld. Neem dan eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe ik je kan helpen.
April 2022
🐛Het gaat er niet om WAT je doet, maar DAT je iets doet. 🦋
Ik heb jarenlang een broertje dood aan bewegen gehad. Ik woog bijna 140 kilo en mijn hele lijf deed daardoor zeer. Bewegen was dus alles behalve prettig. Daarbij was ik me ook zeer bewust van mijn omvang dus in de sportschool voelde ik me ontzettend slecht op mijn gemak in mijn sportkleding of badpak en daardoor haakte ik al snel weer af.
Echter zorgde dat er natuurlijk niet voor dat ik beter in mijn vel kwam te zitten en daarmee minder pijn had. 15 jaar geleden heb ik daardoor voor mezelf de knoop door gehakt. Ik besloot dat er geen excuses meer mogelijk waren. Ik wilde elke dag iets aan beweging gaan doen. Het ging er niet om wat ik deed, maar dat ik iets deed voor minimaal 30 minuten.
Daarbij ging ik het in mijn weekplanning inroosteren voor mezelf, want de excuusTruus die ik veelvuldig inzette wilde ik geen kans geven.
Ik kwam erachter dat er op Youtube erg leuke lessen gratis beschikbaar zijn om in huis zonder pottekijkers aan de slag te gaan. Ik pakte geregeld de fiets. Op mooie dagen ging ik alleen of met iemand anders wandelen. Ook heb ik me uiteindelijk aangemeld bij de sportschool, omdat ik groepslessen wel erg gezellig vond. Maar ook het huis goed poetsen zonder steeds mezelf te onderbreken kan een prima workout zijn. Kortom…..op welke manier dan ook in de actie.
Ik heb nog steeds pijn in mijn lijf, maar lang niet zo erg als het ooit was. En nog steeds doe ik mijn best om elke dag te bewegen. Als ik mijn hoofd de kans geef, neemt de excuusTruus de leiding over en doe ik zo weinig mogelijk, maar ik kies voor actie omdat ik het waard ben.
🐛Heb jij nog leuke beweegtips die anderen in de actie kunnen krijgen? 🦋
🐛Luister nu mijn anti eetbui meditatie
Klik op het YouTube logo rechtsboven aan de pagina🦋
🐛Welk script leef jij? 🦋
Ieder mens schrijft in zijn kinderjaren een levensscript. Het is een verhaal wat in de eerste jaren van je leven wordt opgebouwd, rond je zevende levensjaar compleet is, maar in de volwassen jaren kan worden herzien. Een script is het verhaal wat je schrijft door de manier waarop je ouders en verzorgers verbaal en non verbaal met je omgaan en zelf in het leven staan.
Of je nu in Afrika of Nederland geboren bent, uit onderzoek in gebleken dat we allemaal bewegen rond de volgende levensscripts. Je kan een combinatie van een aantal van deze scripts naleven of je hebt 1 script die eruit springt.
De zes scripts zijn:
🐛Het voordat script:
Mensen met dit script leven volgens het patroon…Ik kan geen plezier hebben, genieten voordat het werk af is. Zij willen eerst iets zien gebeuren voordat ze echt mogen leven.
Ik ben pas gelukkig als ik 20 kilo ben afgevallen, Ik ga genieten als de kinderen het huis uit zijn, Ik heb het echt voor elkaar als ik directeur ben geworden enz…
🦋Het nadat script:
Iemand met een nadat script lijkt te genieten maar heeft constant in zijn achterhoofd dat hij er wel voor zal boeten.
Ik ga nu lekker uit eten, maar morgen zal ik flink zijn aangekomen, Ik begin de dag met sporten, maar dan heb ik straks geen energie meer om nog wat leuks te doen.
Deze mensen gebruiken erg veel het woord ‘maar’ achter iets positiefs.
🐛Het nooit script:
De mensen die in hun achterhoofd hebben dat geluk voor hen niet is weggelegd.
Ik kan wel beginnen aan therapie, maar dat lukt me toch nooit. Ik kan wel 20 kilo willen afvallen , maar dat gaat me toch nooit lukken.
Omdat ze dit ook echt geloven beginnen ze er vaak niet eens aan of ze haken bij de minste weerstand af omdat ze bevestigd worden in hun overtuiging. Deze mensen blijven ook vaak in hun eigen negatieve verhaal hangen en vertellen deze aan iedereen die het horen wil.
🦋Het altijd script:
Waarom heb ik dat nou altijd? Herken je deze zin van jezelf. Dan zit je waarschijnlijk in een altijd script. Mensen met dit script houden vast aan zaken die ze eigenlijk helemaal niet prettig vinden en klagen erover bij anderen.
Ik zou willen dat ik wat kon afvallen, maar ik kom ik altijd weer aan, Altijd als ik een nieuwe baan vind komt er een collega werken waar ik het niet mee kan vinden.
🐛Het Bijna script:
Mensen met het bijna script maken zaken niet af. Ze beginnen aan een therapie en net als ze er goed en wel inzitten gaan ze weer iets anders doen. Ze beginnen aan een opleiding maar halen geen diploma omdat ze ergens een leuke baan tegen kwamen. Ze lezen een zelfhulpboek, maar halverwege leggen ze het weg en kijken het niet meer in. Mensen met een bijna script hebben veel losse eindjes.
🦋Je hebt ook een Bijna type 2 script:
Dit zijn juist mensen die keurig alles af maken, maar in plaats van te genieten van het behaalde doel zijn ze alweer op weg naar het volgende. Zij zijn nooit tevreden met de behaalde resultaten in het leven en streven constant naar iets beters.
🐛Het script met een open einde:
Deze mensen verheugen zich op een bepaalde tijd in hun leven, maar weten het vervolgens niet in te vullen en blijven met een leegte zitten. Net als het Voordat script wacht de persoon met genieten totdat hij met pensioen gaat, maar wanneer hij dan met pensioen is weet hij niet wat hij met al die tijd en ruimte moet beginnen.
Wanneer je je bewust bent van het bestaan van deze script snap je ook beter waarom jij iets niet kan of doet wat een ander wel kan of doet. En zoals bij veel zaken, als je je bewust bent van je gedrag ben je in staat er iets aan te veranderen.
Welk script herken jij bij jezelf?
Hulpbron: Transactionele analyse van Ian Steward en Vann Joines
Maart 2022
🐛Trauma verwerken met EMDR 🦋
Wanneer je in je leven iets meemaakt, klein of groot hebben je hersenen de tijd nodig dit te verwerken. Door voldoende slaap en het doorlopen van de bijpassende emoties vindt er verwerking plaats en raakt de gebeurtenis op de achtergrond. Echter kan het ook zo zijn dat er door dit gebeuren een trauma ontstaat. Een trauma is een gebeurtenis die niet op de juiste manier verwerkt kon worden waardoor je er steeds weer mee geconfronteerd wordt.
Dat confronteren gebeurt door triggers. Stel dat je steeds geslagen werd door je vader. Dan kan het zo zijn dat je steeds wanneer je een man ziet die het postuur heeft van je vader je in paniek raakt.
Of je hebt een ongeluk meegemaakt en wanneer je een ambulance ziet wil je het liefst huilend in een hoekje gaan zitten. Zo kunnen gebeurtenissen een hele lange nare nasleep krijgen.
Een trauma is voor iedereen anders. De grootte van de gebeurtenis hoeft helemaal geen invloed te hebben. Wat de een makkelijk verwerkt is voor de ander een enorme lijdensweg. Het gaat er dus om dat je jezelf hierin serieus neemt.
Sinds een aantal jaren is er een beproefde manier om trauma een rustplaats te geven namelijk: EMDR. Met EMDR maak je doormiddel van therapiesessies gecombineerd met oogbewegingen een connectie tussen de linker en rechter hersenhelft waardoor het trauma geen trauma meer hoeft te zijn.
Vanaf nu is het mogelijk om bij therapiepraktijk van Rups naar Vlinder een afspraak te maken om te kijken of jouw klachten mogelijk te behandelen zijn door middel van EMDR.
🐛Dat kan nooit goed blijven gaan, toch??? 🦋
Het is al bijna een maand zonnig weer. Heb jij jezelf al horen denken… ik hoop maar dat dat zonnige weer deze zomer niet op is oid.
Nou mijn hoofd doet dat wel. Mijn hoofd is erg goed in doemdenken.
Wanneer mijn praktijk goed loopt zegt mijn hoofd….wacht nou maar af, dat blijft vast niet zo.
Als ik me goed en gelukkig voel zegt mijn hoofd…. Dit gaat ook weer voorbij dus schreeuw het vooral niet van de daken.
Als het financieel voor de wind gaat verwacht mijn hoofd dat dat snel weer anders zal zijn.
Kortom… wees vooral niet te positief want dan kun je jezelf alleen maar teleurstellen.
In het begin van mijn herstel heb ik op die manier mijn herstel ondermijnd. Als ik een paar dagen eetbuivrij was vertelde mijn hoofd dat ik niet moest denken dat dit zo bleef. Ik zou zoals altijd weer een keer de mist in gaan.
En inderdaad ging het vaak na een paar dagen of hooguit een week weer fout. Op die manier bevestigde ik mijn eigen angsten en zo draaide ik een periode in een kringetje rond. Tot iemand mij vroeg…. Waarom doe je dat? Waarom zeg je tegen jezelf dat het toch weer mis gaat?
Na een kleine nadenkpauze kwam ik tot de conclusie dat ik dat deed om de verwachtingen laag te houden. Om mezelf niet blij te maken met een dode mus. Om mezelf alvast voor te bereiden op de teleurstelling.
Maar waarom zou ik dat eigenlijk doen. Waarom geniet ik niet gewoon van de momenten dat het goed gaat. Geniet ik niet gewoon van het succes. Elke dag is er een. Ik ga niet afwachten waar het schip strand. Ik hou het schip op koers en ga ervoor.
En mocht het onverhoopt toch een keer mis gaan, dan ga ik weer verder waar ik gebleven was. Ik stop met tegen mezelf zeggen….zie je wel het gaat altijd weer mis. Ik start met…jammer, we gaan weer verder waar we gebleven waren. Ga ervoor.
Ooit las ik de zin….of je nu gelooft dat je het kan of je gelooft dat je het niet kan, je hebt gelijk.
Geloof dat je het kan, dat het goedkomt, dat het gaat lukken, dat je gelukkig blijft.
🐛🦋
Ik ben nu bijna 9 jaar in herstel en mensen zeggen me heel vaak….ja maar jij zit goed in je vel….Jij hebt het niet zo erg als ik…. Jij bent veel sterker dan ik ben.
Ik zal je even vertellen hoe ik erbij zat toen ik aan mijn herstelreis begon. Ik woog bijna 140 kilo. Ik verging van de pijn in mijn rug, mijn heupen en mijn knieën. Ik had bijna dagelijks een eetbui. Ik was negatief, loog alles bij elkaar en loog daar ook over. Ik pikte geld van mensen om mijn verslaving te kunnen bekostigen en ik was doodongelukkig. En ik zou dit rijtje nog een stuk kunnen aanvullen, maar ik geloof dat dit wel een beeld schetst.
Ik ben geworden wie ik nu ben door steeds opnieuw een stap te zetten. Met vallen en opstaan. Wanneer een bergbeklimmer aan zijn tocht begint droomt hij van de top, maar moet hij eerst heel wat obstakels overwinnen voor hij kan genieten van het uitzicht. En net als bij bergbeklimmers zullen alleen de volhouders de top bereiken. Ik ben (metaforisch) geregeld een periode op een bergstation blijven hangen, maar wanneer ik goed was uitgerust zette ik de volgende stap en ging weer verder.
Elke stap is er een. Hoe klein ook. Toegeven dat je een eetstoornis of verslaving hebt is de eerste. En de tweede stap is toegeven dat je het niet alleen kunt.
In het leven begin je zelden aan de top. Je begint onderaan en zelf bepaal je wat je doet, hoe snel je het doet en wat je einddoel is. Het belangrijkste is dat je niet onderaan de berg blijft staan kijken hoe de anderen het doen. Wat kan je gebeuren. Je kan hooguit ergens halverwege blijven hangen. Dat is altijd beter dan onderaan blijven hopen dat het jou ooit ook gaat lukken die top te bereiken toch?
Als je het moeilijk vindt om zelf de eerste stap te zetten neem dan eens contact met me op. Ik kan je vast een eindje op sleeptouw nemen zodat ook voor jou de top bereiken een mogelijkheid is.
🐛Wat zou ik soms toch graag mijn hoofd het zwijgen opleggen. 🦋
In mijn hoofd zitten stemmen, men noemt ze subpersoonlijkheden, maar hoe je ze noemt is eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Wat ze doen is wel belangrijk. Ze ondermijnen mijn kracht, mijn positieve gevoel en mijn wil om tot actie over te gaan. Ze verlammen me en zorgen ervoor dat ik me rot voel over iets waar ik me helemaal niet perse rot over hoef te voelen. Ze domineren mijn hoofd op zo’n manier dat ik ontzettend mijn best moet doen om er niet in mee te gaan.
Ik heb deze stemmen al zo lang als ik me kan herinneren en hoewel de hoeveelheid negativiteit in mijn hoofd sterkt verminderd is de afgelopen jaren, weet ik niet of ik er ooit helemaal vanaf kom.
Ik ben me wel steeds meer bewust wat mijn gedachten mij allemaal influisteren en zie steeds beter de gevolgen in. De gedachten kan ik niet zo zeer sturen. Ik ben wel in staat om me bewust te zijn van wat ik doe met deze vooral negatieve gedachten. Tegenwoordig laat ik mijn gedrag en acties veel minder beïnvloeden.
Als mijn hoofd vindt dat ik het niet waard ben doe ik het toch. Als mijn hoofd zegt dat het nooit gaat lukken ga ik de uitdaging aan. Als mijn hoofd zegt dat ik beter kan opgeven ga ik nog even door. Kortom, ik bepaal zelf wat ik doe en laat dit zo min mogelijk beïnvloeden door wat er in mijn hoofd gezegd wordt.
Laat ik me dan nooit meer verleiden… helaas wel. Soms kan ik even geen weerstand vinden en stop dan toch, doe het dan toch niet of voel me toch rot. Maar zodra ik de kracht weer vind ga ik door, want ik ben het waard om voor te vechten. Ik ben het waard om door te gaan. Ik ben het waard om het leven te leven.
Ik ben het waard! En jij? 🐛🦋
🐛Ben jij Rupsje Nooitgenoeg? 🦋
Wie kent het boek niet…Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle. Het prentenboek over een rups die de hele dag door eet en nooit genoeg heeft. Om uiteindelijk een vlinder te worden.
Ik was rupsje Nooitgenoeg. Het maakte niet uit hoeveel ik at. Ik kende het gevoel van vol zitten niet. Wanneer mensen in mijn omgeving zeiden….pff dat je dat op krijgt… ik plof…. Dacht ik vaak, ik zou er nog wel een lusten. (en twee ook) Ik was onverzadigbaar en dat maakt stoppen met eten erg lastig.
In de afgelopen jaren is dit veranderd. Sinds ik in herstel ben weet ik weer wat het is om je grens te voelen. Ik denk dat mijn grens wel hoger ligt dan de gemiddelde mens, maar er is weer een grens voelbaar en daar ben ik erg dankbaar voor.
Hoe ik dat voor elkaar heb gekregen…… Ik ben me weer gaan verbinden met mijn lijf. Ik zat compleet vast in mijn hoofd en mijn lijf was eigenlijk alleen maar een stuk gereedschap wat ik gebruikte om de dag door te komen. Ik ben letterlijk stil gaan staan bij mijn lijf. Wat voel ik, waar voel ik dat. Ik ben lichaamsgerichte meditaties gaan doen zoals yoga nidra en de bodyscan.
In het begin vond ik het vreselijk. Het nam teveel tijd in beslag vond mijn hoofd. Maar uiteindelijk leerde ik weer wat ik eigenlijk voelde. Ik leerde mijn lijf weer kennen en ik leerde mijn lijf weer waarderen.
Mijn lijf is geen gereedschap. Het is deels wie ik ben en daar mag ik enorm dankbaar voor zijn en zuinig mee omgaan.
Nu ben ik steeds meer een vlinder. Ik geniet van eten, maar weet wanneer het genoeg is. Ik eet in gezelschap en verstop me niet meer achter de gordijnen voor de tv. Eten is heerlijk en vooral als je weet wanneer je genoeg hebt.
Heb jij er ook behoefte aan om de rups in jou achter je te laten en een vlinder te worden. Neem eens contact met me op
Februari 2022
🐛 Ik doe het niet voor je, maar ik kan je wel helpen. 🦋
Mijn jongste zoon heeft een hekel aan huiswerk. Hij wil het liefst dat ik het werk voor hem maak zodat hij lekker kan gaan spelen. Hij leert er echter alleen wat van als hij het zelf maakt. We lossen dit vaak op doordat ik dan zeg…Kom ik help je, maar jij moet het werk doen. Vaak is ernaast zitten en laten zien dat ik naar hem kijk en luister al voldoende.
Als therapeut is mijn taak eigenlijk niet veel anders. Als cliënt wil je eigenlijk dat ik het probleem van je afneem en het oplos. Maar daar heb je niks aan. Een transformatieproces is nu eenmaal iets wat tijd en energie van je vraagt.
Als je een rups uit zijn cocon zou helpen zou het geen goede vlinder worden. Zijn vleugels zijn niet volgroeit en hij zal nooit kunnen vliegen. Wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling gaat werken is dat niet anders. Als therapeut volgt ik jou als cliënt maar je zal zelf het werk moeten verrichten. Jij geeft je behoeften aan en samen kijken we hoe ik je daarin een stukje op weg kan helpen.
Door te kijken, te luisteren en hier en daar een vraag te stellen is vaak al een goede eerste stap naar een nieuwe versie van jezelf gezet. De grotere stappen volgen vanzelf als het vertrouwen er is. (en ook daar zal ik naast je staan)
Mag ik jou helpen in jouw proces?
🐛 Hou jij ook van jou? 🦋
Het zal je vast niet ontgaan zijn, maar het is vandaag Valentijn.❤ De dag waarop mensen elkaar wat extra aandacht en liefde schenken. Persoonlijk vind ik dat we dat elke dag zouden moeten doen, maar toch laat ik deze dag niet onbenut om aan de meest lieve mensen in mijn omgeving te laten weten dat ik van ze hou. Niet groots en meeslepend maar gewoon met een kaartje of een lief woord.
🐛Echter vergeet ik geregeld een van de belangrijkste personen in mijn leven…namelijk mijzelf. 🦋
Sterker nog vandaag was ik eigenlijk vooral boos op mezelf. Ik had vanmorgen wat dingen uitgezocht en daarbij was ik behoorlijk in paniek geraakt omdat ik, achteraf gezien, verkeerd gelezen had en daarmee de verkeerde conclusie getrokken had. Wat de liefdevolle reactie op deze situatie zou zijn is… Goh wat fijn dat het niet zo erg is als je dacht, wat naar dat je je zo rot gevoeld hebt, neem een kopje thee en kom even bij….
Mijn reactie is echter dat ik mijzelf in mijn hoofd nog een aantal fikse trappen na geef met zinnen als….let toch eens op, wat ben je toch een stresskip, hou toch eens op met dat eeuwige gezeik van je mensen zullen wel denken.
Gelukkig zie ik tegenwoordig wat ik doe in mijn hoofd en ga dan in alle rust, hardop praten met mezelf. Ik spreek mezelf toe zoals ik zou willen dat iemand die me lief heeft me toespreekt. Mijn hoofd gelooft deze woorden nog niet helemaal maar toch voel ik me rustiger worden.
Lief zijn voor een ander is vaak makkelijker dan lief zijn voor jezelf. Wees je bewust wat je allemaal zegt tegen jezelf. En wees je bewust dat dit eigenlijk geen woorden van jezelf zijn, maar woorden die je jezelf hebt aangeleerd door alles wat je mee gemaakt hebt in je leven. Wees je eigen liefdevolle ouder, vriendin, partner. Wees lief voor jezelf, want jij bent de een van de belangrijkste personen in jouw leven.
🐛 Je hebt maar 1 leven. Wat maak jij ervan? 🦋
Wanneer anderen ons vertellen dat ze tobben met hun gezondheid op lichamelijk of geestelijke vlak zeggen we vaak al snel…Ga toch hulp zoeken…
Wanneer het over onze eigen lichamelijke gezondheid gaat, zoeken we over het algemeen ook redelijk snel hulp, echter wanneer het over onze geestelijke of spirituele gezondheid gaat is dat een heel ander verhaal. Vaak laten we onze onrust, spanning, schuld, schaamte, boosheid, verdriet en angsten maar doorsudderen.
Bij sommige mensen gaat het zover dat ze eerst in een burn-out, (been there done that) verslaving (oops been there done that too) of ziekte terecht moeten komen voor ze besluiten dat ze het toch liever anders zien.
Je hebt maar 1 leven. Een gemiddeld leven duurt 75 jaar (en dat is dus geen garantie) wil jij 5,10,15 jaar van dat leven besteden aan onrust in je hoofd. Wil jij eerst wachten tot je lijf je tot een halt roept en op tilt gaat?
Ik zat vanaf mijn 14de al niet lekker in mijn vel. De eerste hulpverlener die ik bezocht vond het maar onzin dat ik daar was en dat zorgde ervoor dat ik er vervolgens 20 jaar overheen liet gaan voor ik weer hulp zocht. Ik ben ontzettend dankbaar wat dit me gebracht heeft, maar soms baal ik ervan dat ik niet veel eerder opnieuw aan de bel heb getrokken.
Wanneer ga jij hulp vragen en een einde maken aan je geestelijk of spiritueel lijden? Als je al eens hulp hebt gehad die niet goed beviel is het zeker een aanrader om nog eens verder te zoeken. Ieder mens heeft anderen behoeften en zoals niet elk mens bij je past, past ook niet elke hulpverlener.
Ik wens je veel succes op je zoektocht. Je bent het waard.
🐛 Wat doe jij na een fuck it moment? 🦋
In mijn leven heb ik heel wat keren geprobeerd om opnieuw te beginnen met lijnen, sporten, gezonder leven. En elke keer kwam ik weer op dat fuck it moment en gaf ik het op. Het grote probleem daarin was mijn perfectionistische inslag. Ik mag geen fouten maken, want fouten maken is slecht vindt mijn hoofd.
Zodra ik dan wel in de fout ging was meteen mijn dag verpest, mijn weekend verpest, mijn wat dan ook verpest en maakte het toch geen zak meer uit wat ik allemaal at of deed.
Het gevolg was dat ik helemaal los ging, het bewegen weer achterwege liet en alle goeds wat ik mezelf beloofd had vergeten was. Vervolgend moest ik maar weer afwachten wanneer ik weer de kracht had opnieuw te beginnen.
Dat doe ik nu anders. Ik kies ervoor om een misstap te zien voor wat het is… een misstap. Ik gebruik het niet als excuus om het bijltje erbij neer te gooien. Ik begin gewoon meteen opnieuw. Niet pas de volgende dag, na het weekend of na de vakantie. Nee, meteen.
Ik kijk mezelf aan in de spiegel en zeg tegen mezelf…ik ben meer waard dan dit en ik kies ervoor om weer betere keuzes voor mezelf te maken. Niet omdat het moet. Niet met de zweep erover, maar uit liefde voor mezelf.
Ik heb dit moeten leren, op vele vlakken in mijn leven. Het vallen en meteen weer opstaan was voor mij helemaal niet gewoon zoals het voor sommige is.
Is het voor jou ook niet zo makkelijk om na het vallen weer op te staan. Kun je wel wat hulp gebruiken.
Neem eens contact met me op.
Januari 2022
🐛Ken jij de wondervraag? 🦋
De wondervraag is een vraag die iedere therapeut of coach in zijn kennispakketje heeft meegekregen in zijn/ haar opleiding. Hij gaat als volgt:
Stel er gebeurt vannacht een wonder waardoor morgen jouw leven eruit ziet zoals jij het graag zou willen, hoe zou dat er dan voor jou uit zien? Hoe zie jij eruit, wat ben je aan het doen. Hoe voel je je?
Dit lijkt een eenvoudige vraag om even weg te dromen op de wolken van onwaarschijnlijkheid, maar deze vraag heeft twee heel belangrijke functies;
🐛Weet je eigenlijk wel wat je graag wil? De meeste mensen weten precies wat ze niet willen, maar wat ze wel willen is nog best lastig. Door daar eens serieus over na te denken kun je door naar deel 2 van deze vraag.
🦋Welke stappen ga je zetten om dit wonder te bereiken? Om iets te bereiken zul je zelf in de actie moeten komen. Alleen maar hopen op bijvoorbeeld een schip met geld wat de haven binnenvaart is vaak niet voldoende. Het hoeven geen grote stappen te zijn, elk klein stapje is er 1.
Als je weet wat je graag zou willen kun je voor jezelf het doel stellen om dit helemaal of deels te bereiken.
Wil jij graag van je verslaving of eetstoornis afkomen dan zul je actie moeten ondernemen. De hele dag zitten balen dat je deze ziekte hebt en er toch nooit vanaf gaat komen mag natuurlijk ook. Het zijn keuzes die je elke dag voor jezelf mag maken.
Zet jij vandaag de eerste stap door jezelf de vraag te stellen: Hoe ziet mijn leven eruit als er vannacht een wonder gebeurt? En welke stappen ga je zetten om dit te bereiken?
Ga ervoor! 🐛🦋
🐛 5 manieren om je liefde te uitten.🦋
Hoe weet je of iemand je lief of aardig vind? Dat is een goede vraag. Niet iedereen spreekt dezelfde liefdestaal en laat op dezelfde manier zijn liefde blijken. Het is goed om te weten dat er 5 uitingsvormen zijn, zodat je kunt ontdekken hoe de ander zijn liefde aan jou laat merken. (waar hij staat kun je ook zij lezen)
🐛De gever/ ontvanger:
Iemand die op deze manier zijn liefde uit, is een ster in het bedenken van leuke originele cadeautjes. Deze persoon steekt er echt energie in om jou een glimlach te bezorgen met bijv. het boek wat je zo graag wilde of je te verrassen op een dag die voor jou belangrijk is. Wanneer iemand een gever is, wil deze persoon zelf ook graag verrast worden met een weldoordacht cadeau. Het gaat hierbij absoluut niet om de prijs, maar om de aandacht die erachter ligt.
🦋De aanwezige:
Een aanwezige is iemand die jou graag een moment voor zichzelf heeft. Deze persoon vindt het belangrijk om geregeld samen tijd door te brengen. Maar ook vindt hij het belangrijk dat je er op dat soort momenten echt bent. Dat je luistert, reageert en aanwezig bent. De aanwezige laat zien dat hij/zij aan je gedacht heeft door vragen te stellen over je dag of over de tijd die tussen jullie ontmoeting verstreken is. Bij de aanwezige op je telefoon gaan zitten turen is echt een no go.
🐛De behulpzame:
De behulpzame staat altijd voor je klaar in praktische zin. Wanneer jij ergens aan denkt heeft de hulpvaardige het al voor je gedaan. Je hoeft er niet eens om te vragen. Daarentegen vind de behulpzame het erg fijn als je eens zomaar spontaan iets terug doet zonder dat hij erom hoeft te vragen. Zeker als de hulpvaardige tegen een taak opziet, die op die manier wordt overgenomen, wordt dat zeer gewaardeerd.
🦋De prater:
De Prater uit zijn liefde in woorden. In woord en geschrift. De prater gebruikt graag koosnaampjes en zegt geregeld hoe graag hij je ziet of hoe leuk hij je vindt. Wanneer je de prater beledigd of onvriendelijk behandeld zul je ontzettend goed je best moeten doen dit te corrigeren. Dat wordt niet snel vergeten.
🐛De aanraker:
De aanraker wil graag de aanwezigheid van de ander letterlijk voelen. Hand in hand lopen, een spontane knuffel, tegen elkaar aan een filmpje kijken vindt de aanraker fijn. Wanneer de ander het prettiger vindt om alleen te zijn kan dat de aanraker kwetsen.
Weten op welke manier jij je liefde uit is erg belangrijk. Op die manier weet je waar je behoefte ligt en kun je deze aan de ander duidelijk maken. Of dit nu om een liefdespartner, vriend/vriendin of familielid gaat.
Andersom geldt hetzelfde. Als jij een relatie met iemand belangrijk vindt is het goed om te weten hoe de ander zijn liefde uit. Wanneer je van elkaar weet wat voor de ander belangrijk is, kun je er tijd en energie in steken om eens een uitingsvorm te gebruiken die voor de ander belangrijk is.
En daarnaast kun je beter doorzien wat jij voor de ander betekent als je weet hoe de ander jou zijn liefde laat blijken. Dit kan een hoop spanning en onrust vermijden.
Hoe uit jij je liefde eigenlijk? 🐛🦋
Hulpbron Gary Chapman
🐛 Als ik de knop weer om kan zetten dan lukt het me wel.
Jarenlang was ik, elke keer weer, op zoek naar het knopje wat ik om moest zetten om af te vallen. Als ik het knopje vond, hield ik het soms dagen, soms weken en zelfs maanden vol om te lijnen en de kilo’s eraf te krijgen. Maar een ding was in mijn geval zeker, dat knopje raakte op den duur weer kwijt en dan was ik weer terug bij af. Ik at weer alles wat ik wilde en de kilo’s kwamen er weer genadeloos aan .
Ik ben nu 8 jaar in herstel van mijn eetstoornis en ik heb geleerd dat er geen knopje is. Dat wilskracht alleen me niet gaat redden van mijn vernietigende eetpatroon. Ik heb hulp gezocht en gekregen. Ik moest maar 1 ding veranderen in mijn leven en dat was ALLES.
Ik leerde mezelf opnieuw kennen, lichamelijk, geestelijk en spiritueel. Ik leerde dat ik niet mijn eetstoornis ben, maar dat ik een eetstoornis heb. Ik leerde dat een eetstoornis een ziekte is en dat je deze alleen kunt bedwingen door elke dag de juiste “medicijnen” te nemen.
Zo ben ik gaan mediteren, eet ik bepaalde producten nooit meer omdat het me teveel onrust geeft, heb ik mensen uit mijn leven geschrapt die teveel van mij vragen, bewaak ik mijn grenzen veel meer, durf ik hulp te vragen, ga ik naar de OA, schrijf ik in een dagboek om meer inzicht in mezelf en mijn patronen te krijgen, heb ik het twaalf stappen programma doorlopen, ga ik minstens 5 keer per week een half uur tot een uur wandelen…..
Vind ik dat vervelend… nee, helemaal niet. Ik ben er veel gelukkiger, gezonder en leuker door geworden. Zodra ik merk dat mijn hoofd gaat zeuren om eten ga ik eens kijken in mijn leven wat er gaande is…. Welke leegte ik wil vullen.
Om je leven om te gooien is het erg fijn om hulp te hebben. Laat mijn kennis en ervaring jou helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.
Wordt 2022 het jaar waarin jij voor jezelf gaat kiezen? 🐛🦋
🐛 Al 8 jaar geen eetbuien meer.
9 jaar geleden kwam ik een vrouw tegen die mij vertelde dat ze 1089 dagen geen eetbuien meer had gehad. Ik geloofde er niets van. Ik had op dat moment nog bijna dagelijks een eetbui en soms zelfs vaker. Het idee om eetbuivrij te zijn, klonk als een utopie die niet voor mij weggelegd was.
Maar het intrigeerde me wel. Waarom zou zij dat wel kunnen en ik niet. Ik besloot er ook volledig voor te gaan en te vertrouwen in mezelf en in mijn engelen dat dat me ooit zou lukken. 1 januari 2022 was ik 2920 dagen eetbui vrij. Oftewel 8 jaar!
Betekent dit dat ik vrij ben van mijn eetstoornis. Nee dat niet. Ik weet ook niet of ik daar ooit volledig vanaf kom. Maar ik weet wel dat ik veel gelukkiger, veel gezonder, veel rustiger en veel bewuster ben. Ik kies elke dag voor mijn herstel. Elke dag maak ik bewuste keuzes om mijn eetstoornis niet de baas te laten spelen.
Is dat gemakkelijk? Soms wel en soms niet. Ik heb moeilijke dagen en periodes dat ik amper over eten nadenk. Ik ben in ieder geval niet meer 24/7 met eten bezig.
Na jaren van strijd is mijn missie nu om anderen zoals ik te helpen met hun weg naar een eetobsessie vrij leven. Heb jij last van een eetstoornis of verslaving en zou je wel wat hulp kunnen gebruiken.
Neem eens contact met me op. Laat mijn kennis en ervaring jou helpen.
December 2021
🐛 Eindejaars-challenge 2021🦋
🐛Ga jij mee van 3G naar 3D?🦋
2021 was voor de meeste mensen een jaar met 3G.
🐛Gedoe,
🦋Gedesillusioneerd en
🐛Geïrriteerd.
Gevaccineerd of niet, Corona was voor de meeste onder ons wel weer een vast onderwerp tijdens gesprekken. Laten we al deze onrust en spanning eens achter ons laten en ons richten op 3D.
🐛Dingen loslaten:
Wanneer er een nieuw jaar in het verschiet ligt heb je de kans om een hoop oude rommel los te laten. Dit kun je letterlijk doen door alles op te ruimen en te ontspullen, maar ook kun je alle onrust van het afgelopen jaar bewust achter je laten. Schrijf bijvoorbeeld een brief naar jezelf waarin je aangeeft wat je graag achter je wil laten. Deze brief kun je op oudejaarsavond buiten verbranden zodat die energie in 2021 achterblijft.
🦋Dankbaarheden zien:
Natuurlijk heb je in de afgelopen 365 dagen ook leuke dingen meegemaakt. Heb je mooie mensen ontmoet, zijn er misschien dromen uitgekomen. (Al zijn ze nog zo klein en moet je ze met een vergrootglas zoeken, iedereen heeft zaken waar hij/zij dankbaar voor kan zijn) Maak voor jezelf eens een mooie lijst met alles waar je dankbaar voor bent en bent geweest dit jaar. Wist je dat dankbaarheid een van de meest positieve energieën is, naast liefde? Hoe fijn is het om een jaar af te sluiten met een positieve vibe.
🐛Dromen en verlangen uitzetten:
Een nieuw jaar brengt een blank canvas met zich mee die weer helemaal gevuld mag worden. Bedenk voor jezelf eens vooraf hoe je zou willen dat dit nieuwe schilderij eruit zal gaan zien. Zet je dromen en verlangen op papier. Wat wil je graag bereiken in 2022, hoe wil je dat jouw leven gaat verlopen? Dream big en laat je hoofd en alle gedachten over onmogelijk achter wegen.
Een bekend engels gezegde is; If you aim at nothing, you hit nothing, but if you aim at the stars you might hit the moon. Dus ga ervoor. Door het op te schrijven en regelmatig aan jezelf voor te lezen komen dromen tot leven en krijgen ze meer kans om werkelijkheid te worden.
2021 was voor vele een pittig jaar, maar daar hoeven we niet in te blijven hangen.
Alles wat je aandacht geeft groeit dus door aan het einde van dit jaar vooral aandacht te geven aan al het positieve in je leven kan dit in 2022 mooi verder uitgroeien.
Ik wens je in ieder geval een nieuw jaar vol liefde, dankbaarheid en gezondheid toe.
🐛Vraag jij weleens hulp? 🦋
Ik ben vanmorgen bij een financieel adviseur geweest. Het gaat goed met mijn praktijk en ik heb weinig verstand van cijfers dus wat extra hulp op dat vlak leek me erg verstandig. Ik heb deze week gebeld en meteen een afsprak gemaakt. Klinkt eenvoudig toch? Nou in mijn hoofd is hulp vragen echt niet zo eenvoudig. De stemmen in mijn hoofd vinden namelijk dat ik alles zelf moet kunnen en dat hulp vragen iets voor zwakkelingen is.
Gelukkig heb ik de afgelopen jaren heel veel bij geleerd en weet ik dat hulp vragen, aan wie dan ook, helemaal niet raar is of zwak. Sterker nog wanneer je zowel hulp kunt geven als ontvangen sta je veel steviger op je benen. De beste relaties tussen mensen zijn opgebouwd uit een ongeveer evenredig geven en nemen. Ga maar eens na in je leven met wie je de meest waardevolle contacten hebt. Dan zul je zien dat het geven en nemen tussen jou en de ander heel goed verdeeld is.
Hulp vragen en hulp bieden is ook een vorm van geven en nemen. Vraag jij weleens hulp? 🐛🦋
🐛Wie bestuurt jouw levensbus 🦋
Vrijwel iedereen heeft stemmen in zijn/haar hoofd. Je kunt ze subpersoonlijkheden noemen. Deze delen van jou hebben allemaal hun eigen functie in jouw bestaan. De kunst is om deze stemmen te leren herkennen en van elkaar te onderscheiden zodat je weet welk deel van jou aan het woord is. Welk deel van jou achter het stuur van jouw levensbus zit. Elke stem heeft zijn eigen agenda en handelt daar ook naar. Als je je daar niet bewust van bent zul je soms dingen doen die je eigenlijk liever niet doet. Dat krijg je als iemand anders je bus bestuurt. Die brengt je op een plek waar je misschien liever niet zou zijn.
Niet iedereen heeft dezelfde subpersoonlijkheden. Dat maakt ons wie we zijn. Ook is niet iedere stem even groot aanwezig. Sommige komen maar zelden aan bod. Anderen voeren dagelijks het hoogste woord.
Ik zal een aantal voorbeelden van stemmen in je hoofd noemen die je misschien wel herkent, of herkent bij anderen.
🐛De pleaser : Het deel van jou wat graag in een goed boekje staat bij anderen (bewust of onbewust) Het deel wat zich vooral op anderen en hun behoefte richt. De pleaser wil dat jij er alles aan doet om een ander een goed gevoel te geven, zelfs al gaat dat te kostte van jezelf. Nee zeggen vindt de pleaser niet prettig. Hij heeft een hekel aan ruzie of onenigheid.
🦋De pusher: De pusher is nooit tevreden. Hij vindt dat er altijd wel een tandje bij kan. De pusher zorgt ervoor dat je dingen bereikt in je leven. Hij vindt prestatie het belangrijkste wat er is. Dit geeft een mens aanzien en respect. De pusher luistert slecht naar je eigen grenzen en walst daar gemakkelijk overheen. Niks doen is in zijn ogen het laagste wat er is. Er is altijd wel iets nuttigs te doen in het leven en lummelen hoort daar niet bij.
🐛De (rationele ) denker: De denker is gericht op feiten en zekerheden. Hij laat niets aan het toeval over. Zorgt ervoor dat alles goed geregeld is en laat gevoelens het liefst links liggen. Wanneer anderen aangeven dat ze zich gekwetst voelen kan hij gerust zeggen dat ze zich niet zo moeten aanstellen.
🦋De criticus: De criticus laat je graag weten wat je fout doet in het leven. Hij vergelijkt je graag met anderen en meestal kom jij dan niet al te positief uit de bus. Je innerlijke criticus heeft vaak zoveel commentaar en is vaak zo hard dat je geen vijanden meer nodig hebt. Iemand met een sterke criticus heeft op den duur weinig zelfvertrouwen over.
🐛Het innerlijke kind: Ons innerlijke kind is vaak spontaan en enthousiast. Houd van creativiteit en gek doen. Echter is het ook onze bange en verdrietige kant. De kant die het meest gevoed wordt in je jaren naar volwassenheid zal het sterkst aanwezig zijn. Je innerlijke kind is eigenlijk je kwetsbare kant, om hem te herkennen moet je extra goed je best doen.
Dit is maar een kleine greep subpersoonlijkheden, er zijn er nog veel meer zoals: De controleur, de zorgeloze, de levensgenieter, de excuustruus, de perfectionist enz…
Wanneer een van je subpersoonlijkheden aan het stuur zit is het van belang dat je dit opmerkt. Pas dan kun je zelf bewust de keuze maken het stuur over te nemen en vanuit je gezonde zelf keuzes of stappen te maken die belangrijk voor je zijn.
Hulpbron: Voice dialoque
November 2021
🐛Heb ik een eetstoornis? 🦋
Er zijn ontzettend veel soorten eetstoornissen. De meest bekende zijn:
🐛Anorexia nervosa: Bij deze eetstoornis zijn eten, je gewicht en je lichaam een obsessie voor je. Eten roept angst bij je op en je bent ontzettend bang om aan te komen.
🦋Boulimia nervosa: Bij boulimia heb je eetbuien, maar je hebt ook een enorme angst om aan te komen. Daarom raken mensen met deze eetstoornis vaak verwikkeld in een cyclus van eten, braken en weer eten. Daarnaast hebben ze vaak ook een enorme drang tot bewegen.
🐛 Binch eating disorder: Deze mensen hebben last van eetbuien. Hoeveel ze ook eten, ze raken niet verzadigd. De drang om te bewegen of het eten weer kwijt te raken is er niet (of veel minder), daarom komen deze mensen vaak veel kilo’s aan.
Maar er zijn nog veel meer soorten eetstoornissen, en daarbij vallen de meeste mensen niet onder een bepaalde noemer. Zij hebben een eetstoornis die OSFED wordt genoemd (Other specified feeding or eating disorder. ) Dan heb je een beetje van vanalles en kunnen ze je eigenlijk niet in 1 specifiek hokje plaatsen.
Welke naam je het ook geeft, je hebt een eetstoornis wanneer:
🐛Eten, of niet eten het grootste gedeelte van je gedachten in beslag neemt.
🦋Je dingen doet die je eigenlijk niet wilt doen om niet te hoeven eten of juist te kunnen eten.
🐛Je eten niet meer (alleen) als iets plezierigs beschouwd, maar als een last.
🦋Je jezelf hoort/ziet liegen, bedriegen en manipuleren om te krijgen wat je wilt rond eten of niet eten.
🐛Je obsessief bezig bent met alles rond eten, bewegen, je lijf.
🦋Je graag alleen bent als het om eten gaat (of juist niet eten)
🐛Je je anders gedraagt met eten wanneer je alleen bent dan wanneer je met anderen bent.
Als jij jezelf in bovenstaande kenmerken herkent en je wil het graag anders. Neem dan eens contact met me op. Als ervaringsdeskundig professional luister ik graag naar jou verhaal en gaan we samen kijken hoe ik jou op weg kan helpen.
🐛Hoe ziet jouw weg in herstel eruit?🦋
Bij een heleboel verslavingen is herstel heel duidelijk. Een alcoholist drinkt geen alcohol meer en mag zich clean noemen. Een roker stopt met roken en is vervolgens geslaagd met zijn missie zolang hij of zij geen sigaret meer aanraakt. en zo zijn er legio voorbeelden.
Er zijn echter ontzettend veel verschillende manieren om te herstellen van een eetstoornis. Je kunt nu eenmaal niet stoppen met eten. Het vervelende is dat herstel voor iedereen iets anders is, omdat de eetstoornis zich voor iedereen op een andere manier openbaart. Als jij eetbuien hebt en vervolgens overmatig gaat bewegen om dit te compenseren zal je beide moeten stoppen om in herstel te zijn.
Eet jij juist veel te weinig en beweeg je de hele dag dan zal je weer moeten gaan eten en het bewegen moeten stoppen om te herstellen.
De een kiest voor een strak dieet om zich goed te voelen en herstelt te zijn, maar voor mij voelt dat als een nieuwe obsessie en weer terug bij af.
Je zult op zoek moeten gaan naar wat voor jou werkt. Zoals de uitdrukking zegt……Er zijn duizend wegen naar Rome. Zo zal jij ook je weg naar Rome moeten vinden.
1 ding weet ik wel, en ik excuseer me alvast voor het mededelen, er is geen makkelijke weg bij. Het zijn wegen van vallen en opstaan, van uitproberen en falen en weer iets anders zoeken. Het is een weg waarbij je kleine overwinningen moet omarmen omdat grote overwinningen vaak veel tijd en energie kosten. Herstel vraagt om geduld met en compassie voor jezelf.
Je hebt er nooit voor gekozen om een eetstoornis te nemen. Je hebt hem gekregen zoals je elke ziekte kan krijgen. Je hoeft geen zelfmedelijden met jezelf te hebben maar je mag wel begrip hebben voor de manier waarop deze is ontstaan en voor jezelf gaan kiezen om er vanaf te komen.
Welke weg je ook kiest….ga ervoor! Je bent het waard dat weet ik zeker.
Mocht je hulp nodig hebben dan kun je contact opnemen. Ik luister graag naar je verhaal.
🐛 Afweermechanismes, Illusies voor volwassenen🦋
De psycholoog Ingeborg Bosch heeft de PRI methode ontwikkeld (Past Reality Integration) Een zeer interessante manier van kijken naar onze reacties op het leven.
Als kind maken we heel veel mee. Leuke dingen, maar ook vervelende en zelfs nare. Onze ouders/ verzorgers zouden ons hiervoor moeten beschermen maar daar zijn ze niet altijd toe in staat, of erger ze zijn zelf de aanstichter.
Als vervelende situaties vaak voorkomen of heel heftig zijn gaan we afweermechanisme inzetten die ons verder helpen en ervoor zorgen dat we de situatie ‘overleven’. Wanneer deze mechanisme ons in onze jeugd verder helpen, blijven we deze inzetten als we volwassen zijn. Wanneer dat gebeurt kan het je enorm in de weg staan om je verder te ontwikkelen.
PRI onderscheid 5 verschillende mechanisme, ik zal ze in het kort uitleggen:
🐛 Angst: Ik verzet geen stap meer….durf me niet uit te spreken…. Laat het maar gebeuren want ik durf het niet. Als ik wel iets onderneem ‘zal mijn wereld vergaan’
🦋 Primaire afweer: Ik ben slecht…. ik ben een nietsnut….ik ben schuldig….ik ben lelijk….ik ben (vul zelf maar in) Het is mijn schuld dat ik niet krijg wat ik nodig heb. Anderen zijn veel liever, leuker, beter dan ik.
🐛 Valse hoop: Ik krijg niet wat ik nodig heb, maar als ik…..nog beter mijn best doe….nog harder werk…..nog liever ben…..nog stiller ben….nog (vul zelf maar in) dan krijg ik vast wel wat ik nodig heb.
🦋 Valse Macht: Ik krijg niet wat ik nodig heb en dat komt door….. Je reageert je boosheid en frustratie af op anderen bijvoorbeeld je kinderen of partner. Ook al heeft het niks met hen te maken
🐛 Ontkenning van behoeften: Ik heb niks of niemand nodig…..ik kan het prima zelf….. ik red me wel….Ik heb geen problemen.
Iedereen heeft in meer of mindere maten last van 1 of meer bovenstaande afweermechanisme. Wat heel jammer is want het zijn allemaal illusies. Wat je doet helpt je namelijk helemaal niet verder.
🦋 Wanneer je in angst blijft verandert er nooit iets.
🐛 Wanneer je je primaire afweer inzet ga je alleen nog maar slechter over jezelf denken en kom je niet vooruit in je persoonlijke ontwikkeling.
🦋Iemand die valse hoop inzet moet steeds harder werken, steeds liever zijn en uiteindelijk ligt de lat zo hoog dat het onhaalbaar wordt en kom je bijvoorbeeld in een burn-out terecht
🐛Valse macht zorgt ervoor dat de mensen om je heen, geregeld de wind van voren krijgen terwijl zij niks met de situatie te maken hebben, wat je geen geliefd persoon maakt.
🦋En mensen die hun behoeftes ontkennen kunnen waarschijnlijk niks met dit stuk tekst omdat ze niet eens doorhebben dat het ook over hen gaat. (hoe jammer dat ook is.)
Doorzie bij jezelf welke mechanisme er bij jou spelen en ben je er bewust van, dat is de eerste stap.
(brontekst: PRI de kunst van het leven door Ingeborg Bosch)
🐛Zodra jij eraan toe bent, sta ik voor je klaar, samen kunnen we het aan.
Jarenlang heb ik lopen tobben met vreten, diëten, overmatig sporten en alle obsessieve gedachten rond eten. Ik was er niet blij mee, maar wist ook heel lang niet hoe ik het anders moest aanpakken. Eigenlijk was er een deel in mij wat er helemaal niet aan toe was om mijn verslaving los te laten. Ik heb het jarenlang keihard nodig gehad om mezelf overeind te houden. Pas toen ik bereid was dat los te laten en het me niet meer kon schelen wat er zou gebeuren als ik er echt mee zou stoppen, kon ik er mee aan de slag.
Om een verslaving of eetstoornis los te laten moet je bereid zijn een hoop werk te verzetten. Het is niet iets wat je zomaar even doet. Je zult er echt voor moeten gaan, maar niet alleen. Om een verslaving te lijf te gaan heb je mensen om je heen nodig. Mensen die je steunen en begeleiden zoals geliefden, vrienden, een zelfhulpgroep, therapeut, coach. Mensen die het beste met je voor hebben en weten hoe moeilijk dit voor jou zal zijn.
Daarnaast heb ik me gericht op spiritualiteit. De verbinding met mezelf en het universum heeft ervoor gezorgd dat ik me veel bewuster ben van wat ik nodig heb in mijn leven en dat gaf het vertrouwen dat alles goed zou komen, zelfs na alles wat er allemaal veranderde.
Herstel vraagt om het veranderen van je leven. En vaak verandert er ontzettend veel. Soms wordt er zelfs gezegd dat je ALLES moet veranderen.
Ben jij toe aan herstel en kun je wel wat hulp gebruiken. Neem eens contact met me op.
Oktober 2021
🐛Waar denk jij 24 uur per dag aan?🦋
Ik hoop dat het antwoord op deze vraag voor jou is….Ik denk nergens zo vaak aan…want dat is een gezond teken. Als mens hebben we verschrikkelijk veel gedachten op een dag. Volgens sommige geleerden 40 tot 60 duizend!!!
Stel je voor dat 90 procent van deze gedachten zouden gaan over één enkel onderwerp?
Ik kan me dat ontzettend goed voorstellen. Tot ongeveer acht jaar geleden draaide mijn gedachten maar om één ding. ETEN! Ik stond er mee op, ging ermee naar bed en droomde er zelfs over. Gedachten over eten tuimelden over elkaar heen en het stopte nooit. Dit waren een aantal vragen die meerdere keren per dag voorbij kwamen: “Wat ga ik eten, wanneer ga ik eten, hoe zorg ik ervoor dat niemand het ziet, hoe ga ik het betalen, hoe kom ik van die kilo’s af, hoezo kan ik niet net als anderen normaal omgaan met eten, ik moet nog even langs die winkel want daar is iets in de aanbieding, Ik moet sporten om te compenseren, ik mag dat niet eten, ik moet nodig afvallen, ik ben dik vet en lelijk, ik heb honger, ik heb zin in wat lekkers, waarom kan ik niet gewoon 1 koekje eten, hoe kan ik deze gedachten stoppen.” Enz. enz. enz.
Als je hoofd vol zit met maar 1 onderwerp, kun je over het algemeen zeggen dat je een verslaving of op zijn minst een obsessie hebt. Je kunt verslaafd zijn aan legio zaken: Shoppen, drank, gamen, drugs, roken, drama, een persoon, seks, sporten, liegen, controle.
Je hebt misschien het idee dat dit nooit zal veranderen. Maar neem maar van mij aan dat het echt wel anders kan. Mijn eetverslaving is nog steeds actief en ik verwacht niet dat dat ooit helemaal weg gaat, maar mijn gedachten gaan allang niet meer 90 procent over eten. Ik denk dat er nu nog zo’n 15 procent over is.
Heb jij ook iets wat bijna 24 uur per dag je gedachten vult? Ben je er echt wel klaar mee om je leven te laten leiden door deze gedachten?
Neem eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe mijn kennis en ervaring jou kan helpen.🐛🦋
🐛Wat is transformatietherapie ?🦋
De ziel van de mens heeft een doel in het leven en dat is ontwaken en zichzelf naar een hoger plan tillen, oftewel bewustwording. En hoe vervelend het ook klinkt. Om dit te bereiken heeft je ego over het algemeen pijn nodig. Wanneer je in extreem pijnlijke situaties terecht komt, word je je bewust van het leven wat je leidt en merk je dat dat niet meer is wat je wilt. Je gooit vanaf dat moment het roer om en gaat het anders doen. Je gaat bijvoorbeeld veel meer naar je gevoel luisteren, je grenzen aangeven en zet verbinding met anderen en liefde op de eerste plaats, in plaats van materiaal, werk en geld.
Helaas kunnen wij mensen deze keuze maar moeilijk zelf maken. Pas wanneer we ziek worden, in een scheiding terecht komen, onze baan verliezen, een burn- out krijgen, of iets dergelijks, kortom we maken een persoonlijke drama mee, zijn we geneigd om deze transformatie in gang te zetten.
Transformeren is een pijnlijk proces. Je hebt je leven jaren op een bepaalde manier geleefd en nu blijkt dat ineens niet meer te werken. Je staat op een kruispunt. Ga je verder hoe je altijd leefde of ga je vanaf nu andere keuzes maken. Misschien wil je oude wonden helen, mensen uit je leven bannen, mensen weer toe laten in je leven, overlevingsstrategieën (zoals verslaving, eetstoornis, perfectionisme) los laten of iets anders aan pakken wat voor jou belangrijk is momenteel.
Het kan erg fijn zijn om bij deze processen hulp te krijgen. En dat is wat ik als transformatietherapeut doe. Ik help je in te zien welke keuzes je nu maakt en welke je zou kunnen maken. Samen kijken we hoe je het graag anders zou zien en wat je daarvoor nodig hebt.
Transformaties zijn bijna onoverkomelijk in het leven. Maar je hoeft er niet alleen doorheen. Hulp kan erg prettig zijn.
Mijn naam is Cindy van Gils. Ik heb in mijn leven al heel wat transformaties doorlopen en weet als geen ander wat dat met je doet en hoe pijnlijk het kan zijn. Na mijn opleiding tot therapeut ben ik nu bijna 2 jaar geleden mijn praktijk gestart. Ik zou ook jou graag begeleiden. 🐛🦋
🐛Met goede voornemens kun je elke dag beginnen. 🦋
Uitstel gedrag is iets waar vele mensen met een eetstoornis of verslaving mee te kampen hebben. In hun hoofd denken ze nog steeds dat ze ermee kunnen stoppen wanneer ze dat echt willen. Zelfs al hebben ze het al tig keer geprobeerd toch blijft het hoofd zeggen dat het wel gaat lukken.
Ik was echt niet anders. Ik dacht zelfs dat ik geen probleem had. Ja, ik was veel te zwaar en at veel teveel, maar ik was echt niet verslaafd. Ik moest alleen die knop weer omzetten. Als die knop om was dan lukte het wel weer.
Ben jij ook altijd op zoek naar die knop? Die knop van wilskracht die ervoor gaat zorgen dat het dit keer wel gaat lukken. Ik dacht altijd dat ik die knop zou vinden op het moment dat het mij uitkwam, na de vakantie, na het weekend, als goed voornemen in het nieuwe jaar… enz….Maar niet vandaag, vandaag lukte het even niet.
Er is helaas geen knop, geen snelle oplossing. De weg uit een verslaving of eetstoornis vraagt om hard werken, vallen en weer opstaan, en nooit opgeven. De weg naar herstel vraagt je om om hulp te vragen en te stoppen met het alleen te doen.
Als je je nu afvraagt of jij verslaafd bent of een eetstoornis hebt dan kun je op mijn site een test vinden. Maar als je jezelf dit al afvraagt kun je in ieder geval stellen dat je een probleem hebt. En net als met elk probleem geldt… Hoe eerder je het aanpakt hoe sneller je bij de oplossing bent.
Ook met een beginnende eetstoornis of verslaving ben je welkom in mijn praktijk. Samen kunnen we kijken hoe groot het probleem werkelijk is en kijken naar wat jou kan helpen hier weer uit te komen.
September 2021
🐛 Durf jij jezelf te veranderen? 🦋
Ik krijg geregeld de vraag hoe het mij gelukt is om ruim 7 jaar eetbui vrij te zijn en nu al zo’n 6 jaar dezelfde kledingmaat te hebben? En altijd geef ik hetzelfde antwoord….Wil je het echt weten?
Mensen willen namelijk meestal helemaal niet weten wat ik doe en laat om dit voor elkaar te krijgen. Ze willen alleen de naam van het pilletje of boek wat ervoor gezorgd heeft dat het me gelukt is. Ze willen een snelle oplossing. Ze willen van de kilo’s af en eigenlijk alles blijven eten en doen wat ze altijd deden. Dat is hun goed recht, maar dan gaat het waarschijnlijk niet lukken.
Als je in herstel wil komen van een verslaving of eetstoornis hoef je maar 1 ding aan te pakken in je leven en dat is ALLES. Elk aspect van je leven moet je onderzoeken om erachter te komen waarom je doet wat je doet. Je moet natuurlijk je eten (of ander middel, gedrag) onderzoeken maar ook je verleden, je beweegpatroon, je vrijetijdsbesteding, je werk, je familiegeschiedenis, je karaktereigenschappen.
Dat is geen proces van weken, zelfs niet van maanden, maar van jaren. Ik heb daar veel verschillende therapieën, zelfhulpgroepen en hulpmiddelen voor gebruikt. Elke keer weer een stapje de goede richting uit. En langzaamaan ging het steeds een beetje beter en makkelijker.
Om vervolgens keihard de fout in te gaan.
Dat ga je weer onderzoeken en je zorgt ervoor dat het je niet weer gebeurt. Vallen mag, opstaan moet in een proces als dit. Het begint allemaal bij het loslaten van de quickfix en begrijpen dat je zal moeten accepteren dat je een probleem hebt die je niet alleen kunt oplossen. En dat het oplossen elke dag opnieuw offers van je vraagt. Maar ik beloof je…het is het waard. Echt waar!
Je leert jezelf kennen en begrijpen. Je voelt je lichamelijk, geestelijk en spiritueel beter en kan het leven beter aan.
Spreekt mijn verhaal je aan… Laat mij dan een stuk meelopen in jouw herstel van je verslaving of eetstoornis. Als ervaringsdeskundig professional weet ik als geen ander hoe het is om door dit proces heen te gaan.
Neem eens contact met me op en dan kijken we samen hoe ik jou kan helpen in jouw herstelproces.
🐛Hoe voel je je? 🦋
Een van de grootste nadelen van het hebben van een verslaving of eetstoornis is dat je totaal niet in verbinding staat met jezelf. Als mensen aan je vragen hoe je je voelt, heb je daar eigenlijk geen antwoord op. Dat is voor de meeste mensen ook meteen het grootste voordeel van een verslaving of eetstoornis. Niet weten hoe je je voelt, zorgt er ook voor dat je je niet rot hoeft te voelen. Als je in je leven teveel hebt meegemaakt, waarvan je het liefst hard wegloopt, kun je het idee hebben dat het fijn is om niks te voelen.
Wat een hoop mensen echter vergeten, is dat voelen een functie heeft. Gevoelens zijn er niet om ons te vervelen. Gevoelens zorgen ervoor dat gebeurtenissen is ons leven verwerkt worden. Dat verdriet, boosheid, angst een plaats krijgt. Dat er geen mogelijkheid is om wrok, schuld en schaamte op te bouwen. Wrok, schuld en schaamte zijn namelijk de meest zware energieën die er zijn in je leven. Deze energieën kunnen je helemaal naar beneden halen. Door gebeurtenissen in je leven onder ogen te zien en je ware gevoelens hierin een plek te geven, zorg je voor liefde en acceptatie en dat is zeer helend voor de ziel. Als oude wonden geheeld zijn, ben je ook beter in staat om nieuwe wonden aan te kunnen en sneller te verwerken.
Deze week is er een vrouw waar ik veel van hou weggevallen. Totaal onverwacht. Sinds een aantal jaren sta ik weer in verbinding met mezelf (en mijn gevoel) en de pijn sloeg over me heen als een vloedgolf. Mijn eerste gedachte was om een eetbui te hebben, want met dit soort gevoelens wil ik helemaal niet omgaan. Maar dat heb ik niet gedaan. (en deze lieve vrouw zou dat zeker niet gewild hebben) In plaats daarvan heb ik verbinding gezocht met de mensen waarvan ik hou. Ik heb vreselijk gehuild en mezelf alles laten voelen wat er was. Angst, verdriet, boosheid, frustratie. Ik hoef mezelf niet beter voor te doen dan ik me voel. Ik ben oké met alles wat ik meebreng. Door dat te voelen voel ik ook de dankbaarheid van het feit dat mijn lieve tante er altijd voor me was. Een van mijn grootste fans, die ontzettend veel bewondering had voor dit proces waar ik de afgelopen jaren in heb gezeten. Ik zie hoeveel liefde ik van haar heb mogen ontvangen in mijn 45 levensjaren en hoe een cadeau dat is.
Voelen is niet negatief, gevoelens zijn er gewoon en het ene gevoel is wat makkelijker om mee om te gaan dan de andere. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik weer in staat ben alles te voelen. Want de gevoelens van liefde en dankbaarheid had ik mezelf niet willen ontzeggen.
Heb jij in je leven dingen meegemaakt die je het liefste wegstopt, waardoor je nu een eetstoornis of verslaving hebt opgebouwd en niet meer in verbinding staat met jezelf, maar wil je dat daar verandering in komt. Neem eens contact met me op. Samen kunnen we kijken hoe ik je in je proces van verwerking kan helpen.
🐛Welkom bij therapiepraktijk van Rups naar Vlinder.🦋
De vakantie zit er weer op en het is back to reality. Soms kom je er na je vakantie achter dat dat niet meevalt. Dat je helemaal geen zin hebt om het eten of drinken te stoppen of dat het gewoon niet lukt. Of misschien heb jij juist deze vakantie gemerkt dat je helemaal niet meer kan genieten van eten omdat de berg met regels te groot was. Je te bang was om dik te worden.
Ik kwam 15 jaar geleden terug van mijn vakantie uit Canada. Ik had me bijna 3 weken vol gevreten. Dat is in een land als Canada niet zo moeilijk, want alles is daar in supersize verkrijgbaar. Ik was in die korte tijd 5 kilo aangekomen en paste op de weg terug nauwelijks meer in de vliegtuigstoel (Ik woog bijna 140 kilo) Het ergste was dat ik van de vakantie nauwelijks heb kunnen genieten omdat het eten een hoofdrol speelde. Eenmaal thuis was ik er klaar mee. Ik wilde dit niet meer. Ik gooide het roer om.
Op dat moment wist ik niet dat ik toen de keerzijde van de medaille te pakken had. Ik ging overmatig sporten, ik at alleen nog shakes en was totaal obsessief met alles wat ik wel en niet mocht eten. Kortom ook dat ging natuurlijk niet goed komen. Na heel wat hulp en therapie kan ik zeggen dat ik nu al ruim 7 jaar de gulden middenweg bewandel. En ik gun jou hetzelfde.
Herken jij je in de volgende stukjes tekst? (of in een aantal)
🐛Ik eet (of gebruik alcohol) veel te vaak veel teveel
🦋Ik vind het lastig om eten (drank) te laten staan.
🐛Ik heb een enorme berg aan regels wat ik wel of niet mag eten.
🦋Ik pas mij (overmatig) aan aan anderen zodat ze me aardig vinden.
🐛Ik heb vaak geen idee hoe ik me voel.
🦋Ik eet (of gebruik alcohol) uit verveling of eenzaamheid.
🐛Zonder eten of alcohol vind ik plezier maken lastig en voel ik me snel buitengesloten
🦋Ik heb een laag zelfbeeld en/ of laag lichaamsbeeld.
🐛Ik eet zo weinig mogelijk en hou goed in de gaten wat ik wel eet.
🦋Ik vind mezelf geen leuk mens.
Maken 1 of meerdere van deze zinnen je boos, verdrietig of gefrustreerd en ben je er klaar mee. Dan is het een goed idee om eens contact met me op te nemen.
In een gratis kennismakingsgesprek (zonder verplichtingen) kunnen we samen kijken hoe ik jou kan helpen. Zodat jij weer in je eigen kracht komt te staan en weer zelf de regie over je leven kunt voeren.
In mijn praktijk begeleid ik mannen en vrouwen vanaf 14 jaar die graag zelf weer de regie over hun leven willen en bereid zijn hiervoor te werken.
Neem eens contact met me op. Ik luister graag naar je verhaal.
Augustus 2021
🐛Fijne vakantie 🦋
Leve de vakantie, die heerlijke tijd. Dat zong mijn moeder vroeger altijd al als onze vakantie begon en dat doe ik bij mijn kinderen nog steeds. We dansen de kamer rond en gaan er een heerlijke tijd van maken. Een tijd van niks moet en alles mag. Dat laatste nam, vooral mijn eetstoornis, altijd erg letterlijk. Vakantie was een tijd zonder grenzen. Alles eten wat los en vastzit, zonder na te denken welke gevolgen dit voor mij had. Ik was altijd een aantal kilo’s aangekomen en nam me dan weer de zoveelste lijnpoging voor, die uiteindelijk natuurlijk niet slaagde.
Tegenwoordig geniet ik in mijn vakantie vooral van mijn gezin, van de leuke activiteiten en van de mooie omgeving. Ik geniet van het eten, maar binnen proporties. Niet omdat ik mezelf restricties op leg, maar omdat ik het nodig heb om daarin rust te bewaren. Compleet los gaan betekent namelijk dat ik na de vakantie geen rem kan vinden en ik zo weer in de waanzin van mijn verslaving zit. En geloof me, dat is geen pretje en wil ik ten alle tijden voorkomen.
Van Rups Naar Vlinder gaat voor 3 weken op vakantie. Na een jaar hard werken even helemaal niets. Ik wens jullie ook een hele mooie liefdevolle vakantie toe.
🐛 Ben jij een klager? 🦋
Ik ben er sinds een aantal jaar achter dat ik al mijn hele leven behoorlijk sensitief ben. Dat betekent in mijn geval dat ik snel last heb van geluiden, geuren, drukte en licht. Ik heb nooit goed geleerd hoe ik hiermee om moest gaan en heb jarenlang steen en been geklaagd over alles waar ik last van had.
🐛Ik heb hoofdpijn van dat licht. Ik kan mezelf niet horen denken door die herrie. Jeetje wat is het hier irritant druk enz…
Op een gegeven moment kwam ik met iemand in contact die me vroeg wat ik wilde bereiken met dat geklaag. Ik voelde me behoorlijk in de wiek geschoten, want ik had er toch echt last van en ik mag er dan toch wel wat van zeggen. Ze vroeg me nogmaals wat ik daar dan mee wilde bereiken. Ik kwam tot de conclusie dat ik eigenlijk wil dat mensen me zien en horen en er iets aan veranderen. Vanaf dat moment heb ik geleerd dat ik niet hoef te klagen. Ik kan gewoon mijn behoefte/voorkeur uitspreken.
🦋Mag de muziek misschien wat zachter ik heb er last van, Ik zet even mijn zonnebril op want ik heb last van dat licht, Zullen we ergens anders lunchen want ik vind het hier te druk. enz…
Sinds ik dat weet zie ik steeds meer om me heen hoeveel mensen eigenlijk klagen en helemaal niet zeggen wat ze eigenlijk willen. En als er niks verandert worden ze boos omdat ze het toch gezegd hadden dat ze er last van hadden.
Je verwacht dan van een ander dat hij/ zij jouw wensen hoort door je geklaag heen, maar zo werkt het bijna nooit. Mensen zijn over het algemeen veel teveel met zichzelf bezig.
Mijn cliënten klagen bijvoorbeeld dat hun partner zit te snoepen waar zij bij zijn. Hij/zij weet toch dat ik dat moeilijk vind. Is dat zo? Weet de ander dat? Heb je ooit echt je behoefte uitgesproken? Vaak blijkt het antwoord, nee, te zijn. Mensen zijn over het algemeen helemaal niet te beroerd iets te doen of te laten voor je. Je moet het ze alleen vragen.
En daar zit hem vaak de clou. Vragen om iets, je behoefte aan geven. De angst voor afwijzing, raar gevonden worden, niet anders dan de ander willen zijn is vaak het onderliggende probleem.
Stel jezelf eens kwetsbaar op en je zult verstelt staan wat er allemaal kan veranderen als je je behoefte aan gaat geven.
🐛Herstellen doe je zelf, maar niet alleen.🦋
Pas geleden sprak ik een vrouw die al een jaar probeerde om haar eetstoornis de baas te worden, maar dat wilde maar niet lukken. Toen we wat uitgebreider spraken, vertelde ze dat ze aan niemand in haar omgeving verteld had dat ze een eetstoornis heeft. De schuld en schaamte was zo groot dat ze het met niemand durfde te delen. Hoe schrijnend is dat.
Als je je eetstoornis of verslaving ooit wilt overwinnen zul je eerst onder ogen moeten zien dat je hem hebt en vervolgens dit moeten gaan delen. Herstellen doe je zelf, maar dat kun je niet alleen. Je hebt mensen om je heen nodig die je begrijpen. Mensen om je heen die je steunen en aanmoedigen, ook al snappen ze je misschien niet altijd.
Het is heel kwetsbaar en eng om dat deel van jezelf te laten zien waar je niet trots op bent. Waar je je zelfs voor schaamt en schuldig over voelt. Mensen kunnen je afwijzen en iets van je vinden. Weet wel dat je absoluut niet de enige bent met een verslaving of eetstoornis. Toen ik mezelf ging uitspreken was ik echt verbaasd hoeveel mensen herkenning hadden in mijn verhalen. Dat is ook de reden waarom ik mijn blog ben begonnen. Ik hoop mensen meer inzicht te geven in wat een verslaving inhoudt en misschien zelfs mensen op weg te helpen in hun herstel.
Als het nog te spannend is om mensen in je omgeving in te lichten zou je in ieder geval alvast hulp kunnen zoeken bij je huisarts, een zelfhulpgroep of een therapeut. Deze mensen begrijpen je strijd en kunnen je helpen om de kracht te vinden om de mensen in je directe omgeving in te lichten.
Juli 2021
🐛Een eetstoornis eenvoudig uitgelegd🦋
De afgelopen week ben ik geregeld in gesprek geraakt met mensen die vinden dat een eetstoornis maar onzin is. Je moet gewoon iets niet eten of wel eten en er verder niet over zeuren is hun devies. Voor deze mensen wil ik duidelijk proberen te maken dat een eetstoornis best lastig te negeren is.
Een eetstoornis kan twee gezichten hebben. Je hebt mensen met een restrictief eetprobleem. Deze mensen hebben een eetstoornis die ze van alles verbiedt en op al het eten regels legt. En je hebt mensen met een eetstoornis die juist al het eten toejuicht. Die je steeds zegt dat je best wel recht hebt om iets te nemen. Hoe ziet dat er dan uit. (Dit zijn voorbeelden die ik van mezelf ken. Bij andere kunnen deze gesprekken in het hoofd er natuurlijk heel anders aan toe gaan.)
🐛Stel je voor je zit aan tafel met een restrictief eetprobleem in je hoofd. De tafel is gedekt met allerlei eten en je hebt honger. Je eetstoornis heeft al het eten ook gezien en zet meteen alles in het werk om ervoor te zorgen dat je weinig tot niks eet. Er begint een kakafonie aan gesprekken in je hoofd zich af te spelen. Zinnen als; Je bent veel te dik laat dit toch staan. Je gaat dat toch niet echt eten, weet je wel hoeveel calorieën dat bevat. Heb je je kont de laatste keer wel goed bekeken, daar moet echt iets vanaf. Als je nu gaat eten ziet iedereen wat je allemaal eet en zullen ze wel denken. Je hebt vandaag nog helemaal niets gedaan, hoe kun je dan honger hebben. Je wordt echt dik en je blijft alleen achter op deze wereld…. Dit is maar een klein en redelijk vriendelijk arsenaal aan zinnen die in een constante stroom door je hoofd gaan. Je snapt hopelijk wel dat als dit elke keer gebeurt als je iets wil eten, je eetlust je wel vergaat.
🦋Heb je een toegefelijke eetstoornis en je zit aan deze zelfde eettafel dan gaat dat gesprek heel anders in je hoofd. Dan gaat het meer op deze manier; Soo das lekker allemaal, vandaag hebben we wel wat extra’s verdiend. Ach wat maakt dat ene ding extra nou uit het staat er toch niet voor niks. Ze hebben speciaal voor jou al dat lekkers gehaald, gewoon van genieten. Als je dat nu neemt kun je morgen toch minder eten. Tis toch weekend dan mag je echt wel wat meer dan anders…… Je snapt wel dat als dat allemaal in je hoofd gezegd wordt elke keer als je met eten in aanraking komt het niet meevalt om jezelf al dat lekkers te ontzeggen. Je hoofd zegt tenslotte dat het mag voor deze ene keer. (Helaas zegt dat hoofd dat elke keer)
En vergis je niet. Als je niet naar je eetstoornis luistert en ertegenin gaat worden de stemmen in je hoofd steeds luider en steeds dwingender. Wat dat betreft is het net een dreinende peuter die zijn zin niet krijgt. Als het niet vriendelijk kan dan gaat de eetstoornis gewoon drastischere middelen inzetten.
Herken je jezelf in een of beide van deze scenario’s en zou je graag je verhaal eens delen. Neem gerust contact op.
🐛50 redenen om alles te een waar ik zin in heb.🦋
Mijn hoofd maakt er een potje van. In de jaren van mijn eetstoornis/ emotie-eten bedacht mijn hoofd tig excuses om wel alles te mogen eten terwijl ik wist dat het geen goede keuze voor me was. Het gaat dus niet over niet mogen… Het gaat erom dat je weet wat je lichaam echt nodig heeft en wat je er uiteindelijk instopt. Een keer iets lekkers en ervan genieten is heerlijk. Ik ben er een groot voorstander van. Maar dan is het wel handig om te weten welke excuses jouw hoofd allemaal bedenkt om ook op de andere momenten niet te kiezen voor de verstandige keuze. Zodat je de gedachten herkent en deze kan ‘betrappen’ Want als je weet wat je denkt kun je ernaar handelen en doen wat goed voor je is. Ook op de momenten dat je er eigenlijk misschien niet zo’n zin in hebt. Wat voor jou een goede reden is en hoe vaak, daar ga ik helemaal niet over. Dat beslis jij.
Hier een lijst met 50 redenen om te eten. Erachter een plausibele reden waarom je misschien toch liever een andere keuze maakt. Ergens halverwege ben ik gestopt met de plausibele redenen… misschien kun jij zelf bedenken waarom dat toch geen goede reden is. Ik ben ontzettend benieuwd welke redenen jij het meest herkent en of jouw hoofd nog andere redenen bedenkt.
Mijn lijst:
🐛Die laatste kan dan ook wel op….. (maar dat hoef ik niet te doen)
🦋Dat is gezelliger voor de anderen….. (ik hoef de ander geen plezier te doen, ik mag voor mezelf kiezen)
🐛Het is bijna weekend (misschien kan ik er beter voor kiezen om het bij het weekend alleen te houden)
🦋Het is tenslotte weekend (Niks mis met iets lekkers, maar maak keuzes in plaats van en dit en dat en zus en zo)
🐛Het is vakantie (Wanneer je vakantie hebt kun je jezelf best iets lekkers gunnen, maar dat hoeft niet elke dag of meerdere keren per dag. Maak keuzes)
🦋Het is zulk mooi weer (Als je het weer je eten laat bepalen, hoe zie je er dan uit na een mooie zomer vol zonnige dagen)
🐛Ik heb het verdiend (je verdiend het om goed voor jezelf te zorgen)
🦋Ik voel me verdrietig (Kies voor iets waar je echt behoefte aan hebt, een fijn gesprek of een goede huilbui)
🐛Sinterklaas is in het land (Er komen elke dag miljoenen toeristen ons land binnen, gaan we die allemaal vieren met eten?)
🦋Anders bederft het (dat is inderdaad zonde, volgende keer iets beter inkopen. En misschien kan iemand anders het opmaken)
🐛De pan is nu toch al bijna leeg, kan ik het net zo goed opmaken. (Eten weggooien is inderdaad zonde, maar je lijf als klikko gebruiken heeft ook zijn nadelen)
🦋Ik heb er gewoon zin in (Je bent toch geen peuter die geen nee kan accepteren)
🐛We zijn nu een dagje uit dus dan is het oké. (We gaan tegenwoordig bijna elk weekend en elke vakantie eropuit, bedenk of dit dan de juiste dag is)
🦋Het is Sinterklaasavond (Een feest voor de kinderen)
🐛Zo vaak verkopen ze geen oliebollen (Oudjaarsdag is de dag om een oliebol te eten, alle andere dagen doen maar net alsof)
🦋Het is kerst (Een prachtig feest die gaat over liefde en verbinding. Laat het eten wat minder de hoofdrol spelen en geef meer tijd uit aan de mensen dan het koken of eten )
🐛Het is de eerste echte zomerdag (Laten we hopen dat er nog vele mogen volgen)
🦋Ik heb gewoon wat energie nodig (Ga even 10 minuten mediteren of doe een hazenslaapje, ik garandeer je dat dat meer energie geeft)
🐛Ik heb geen zin en energie om de strijd met mezelf aan te gaan (heb je wel zin om straks te balen van alles wat je hebt opgegeten)
🦋Ik heb hard gesport (Goed zo, dan heb je goed voor jezelf gezorgd, hou vol)
🐛Ik was vorige week veel afgevallen, dus deze week mag ik wel iets extra’s. (Als je een bewust doel voor ogen hebt is het zonde om deze uit het oog te verliezen)
🦋Ik ben ongesteld (4 dagen per maand eten waar je zin in hebt is wel veel vind je niet, dat zijn er 48 in een jaar!!!!)
🐛Ik voel me niet lekker. (dan is het zeker niet verstandig er iets in te proppen wat niet goed voor je is)
🦋Het is Pasen. (en over een aantal dagen hemelvaart en daarna Pinksteren, zo is elke dag wel een reden tot een feestje)
🐛Ik ben maar 1 keer per jaar jarig. (Gefeliciteerd, trakteer jezelf op leuk gezelschap)
🦋Op m’n werk weten ze niet dat ik daarmee worstel dus ik eet gewoon met de rest mee, heb geen zin in gedoe. (Mensen om je heen laten weten dat je worstelt met eten en daar hulp bij vragen is een kracht, geen zwakte)
🐛Voor een keertje mag wel. (Tuurlijk, jij wel, want jij kan er tenslotte heel goed mee omgaan, toch?)
🦋Morgen pak ik het weer op. (Of maandag of na de vakantie of 1 januari, misschien beter om gewoon nu te beginnen, dat is het enige moment waar je zeker van bent)
🐛Je trouwt (1 keer per jaar je trouwdag) maar 1 keer (Dat is helemaal waar, dus kies maar of dit voor jouw een echte goede reden is)
🦋Ik ben een weekendje weg dan ga ik er echt niet op letten. (Er zijn ook heel veel lekkere dingen die geen kwaad kunnen en in zo’n weekendje weg kun je ook heerlijk wandelen en fietsen. Maak er een mooie combinatie van.)
🐛Bij een glaasje wijn hoort nu eenmaal……. (Goed gezelschap toch?)
🦋Mijn kind is jarig. (Dan heb je vast een lekker taartje voor hem/ haar klaar staan)
🐛Ik ben vandaag toch al de mist in gegaan. (Dus ga je voor driemaal is scheepsrecht??? Of kies je liever voor een ezel stoot zich in het gemeen nooit tweemaal aan dezelfde steen?)
🦋Ik zit midden in een verbouwing/verhuizing dan ga ik niet moeilijk doen over eten. ( Als het leven veel van je vraagt is goede gezonde voeding juist de meest logische keuze, dan kun je al die energie gebruiken om keihard te werken)
🐛Ik heb liefdesverdriet. (Dat is heel sneu, huil lekker uit bij een vriend/vriendin, en kijk een heerlijke jankfilm, dan kun je er straks weer tegenaan)
🦋Die ruzie was zo heftig daar moet ik even overheen komen. (Vertel je verhaal bij iemand of leg de ruzie bij. Zet alles op papier of schreeuw je longen uit je lijf. Maar zorg dat het uit je systeem gaat, daar helpt eten echt niet bij.)
Ik heb honger (Nu jij…..)
🐛We hebben een lekker lang weekend dus die maandag hoort bij het weekend (Waarom is dit geen goed reden?)
🦋Het is in de aanbieding (zet je hersens maar aan het werk )
🐛Ik ben mijn tussendoortje vergeten dus ik haal wel wat in de supermarkt. (……)
🦋De boog kan niet elke dag gespannen staan.
🐛Ik heb het gekregen dus dan gooi je dat niet weg.
🦋Het is niet zoveel dus….
🐛Zo vaak heb ik geen feestje.
🦋Zo vaak gaan we niet naar een pretpark/dierentuin/speeltuin.
🐛De kinderen vinden dat nu eenmaal lekkerder.
🦋Ik ga van mezelf echt geen uitzondering maken, ze zien me aankomen.
🐛Ik heb geen puf om te koken.
🦋Ik durf geen hulp te vragen en zelf kan ik het niet.
🐛Ik hou het uiteindelijk toch niet vol dus wat maakt het ook uit.
En welke mis je?
🐛 Bodyshaming 🦋
Bodyshaming is het negatief beoordelen van mensen op hun uiterlijke kenmerken. Dit kan gaan over gewicht, maar ook over huidskleur, stand van de ogen, grote van de neus enz..
🐛Al sinds het begin van de mensheid zijn wij er goed in om de mensen om ons heen in een tiende van een seconde in te schatten. Dit was in de oertijd erg handig. Je geeft je over aan je instinct en kan zo in een zeer korte tijd inschatten of iemand vriend of vijand is. Echter zijn we deze techniek op een bijzondere manier gaan gebruiken. Binnen een luttele seconde hebben we de ander gescand en ook meteen beoordeeld. Swipe left, swipe right.
🦋Er is ook nog een tweede laag actief op dit gebied. We zijn allemaal betrokken in systemen. Systemen zoals familie, werk, school, dorp enz... Elk systeem heeft bestaansrecht omdat er mensen bij horen (ingesloten in de groep) en er niet bij horen (uitgesloten van deze groep) Het beoordelen van een ander zorgt er dus voor dat de groep bepaald of je er wel of niet bij mag horen. Als meerdere mensen vinden dat je niet binnen een systeem past ben je dus uitgesloten en dat kunnen mensen op een zeer negatieve manier laten merken.
🐛En als derde zitten we nog met het probleem dat we als mens nogal geneigd zijn onze eigen onzekerheden op anderen te projecteren. Dus als je zelf onzeker bent over je uiterlijk kun je anderen naar beneden halen waardoor jij een beter gevoel overhoud over jezelf. Bij voorkeur doen we dit samen met anderen zodat we elkaar hierin kunnen bevestigen.
Het is dus niet raar dat wij mensen erg geneigd zijn de ander te beoordelen. Wat wel naar is, is dat veel mensen het tegenwoordig normaal vinden om mensen ook meteen met deze beoordelingen om de oren te slaan. Sociale media levert daar helaas geen positieve bijdrage aan. Lekker anoniem andere bodyshamen is de normaalste zaak van de wereld. En als er wat van gezegd wordt dan is de reactie bijvoorbeeld…. Ze is toch gewoon dik en lelijk.
Aan je gedachten kun je niets veranderen, maar je hoeft er natuurlijk helemaal niet naar te handelen. Jij bent degene die bepaald wat er uit je mond of uit je pen/toetsenbord komt. Ook kun je je bewust zijn van deze gedachten en er een liefdevolle affirmatie tegenover zetten. Zoals…ik ben oké, zij/hij is oké.
Veel van mijn cliënten hebben een enorme angst opgebouwd voor bodyshaming. Ze zijn oh zo bang om een gram aan te komen omdat ze denken dat de wereld ze dan aan de schandpaal zal nagelen. Ik kan de wereld niet veranderen (of hopelijk een beetje met deze blog), maar samen met mijn cliënt gaan we aan de slag om eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten zodat ze weerbaarder worden en niet naar hun angsten hoeven te handelen.
🐛Het leren omgaan met emotie-eten 🦋
Emotie-eten is net als een eetstoornis iets waar de meeste mensen hun hele leven aan vast zitten. De neiging van je systeem om eten te pakken (of juist niets meer te eten) wanneer dingen lastig worden is iets wat er vaak van kinds af aan al in zit. Ook het vrije gevoel rond eten is weg. Er zijn teveel regels waar je je aan moet houden Mijn vroegste herinneringen zijn allemaal aan eten gekoppeld. Het is iets wat mijn hele leven al bij mij is. Hoe ga je daar nou slim mee om. Hier 3 stappen die mij op weg hebben geholpen.
🐛Stap 1 om om te leren gaan met je eetstoornis of het emotie-eten is het accepteren dat je deze ‘ziekte’ hebt. Dat klinkt misschien raar, want het is tenslotte iets waar je vanaf wil. Ik ben nu ruim 8 jaar in herstel van mijn eetstoornis. Er is ontzettend veel verbeterd, maar ik ben er niet vanaf. Zodra er een feestje is, vakantie, een uitdaging in mijn leven wil mijn eetstoornis graag de regie. Ik heb geleerd om met mijn eetstoornis om te gaan en dat lukt steeds beter. Het is net als met elke andere ziekte. Leer wat wel kan en wat niet kan. Wanneer je pas op de plaats moet maken of wat meer kan toestaan. Als je kan accepteren wat er is en daarmee leert omgaan is er veel meer mogelijk dan je denkt en kun je een heel gelukkig leven leiden waarin eten niet steeds negatiefs of belangrijk is.
🦋Stap 2: Weet dat je anders bent dan andere mensen als het om eten gaat. Als mens zijn we geneigd onszelf constant te vergelijken met anderen. Wanneer je last hebt van emotie-eten of een eetstoornis kun je jezelf op eetgebied niet gaan vergelijken met anderen. Dat zou hetzelfde zijn als een alcoholist die zich vergelijkt met een normale drinker. Als je hebt geaccepteerd dat je deze ‘ziekte’ hebt zul je hier ook naar moeten handelen en moeten kijken wat jij nodig hebt. Zo kan ik bijvoorbeeld geen schaal met lekkers op tafel zetten wanneer ik visite heb, want dat geeft mij enorm veel onrust. Ik kies ervoor om mijn visite wat te geven en daarna de schaal weg te zetten. En zo kan ik nog wel duizend voorbeelden noemen die ik niet kan en een ander wel. Misschien kun jij voor jezelf ook iets bedenken?
🐛Stap 3: Zoek mensen om je heen die je kunnen steunen. Er zijn zelfhulpgroepen zoals de OA (anonieme overeters) en de EDA (eating disorder anonymous) Dit zijn groepen die meestal wekelijks samen komen waarin mensen met een eetstoornis of emotie-eten elkaar kunnen steunen. Je voelt je niet meer alleen en deze mensen snappen wat je voelt en bedoelt. Ik ga zelf al 7 jaar naar deze groepen toe en heb er ontzettend veel lieve mensen ontmoet en steun uitgehaald.
Ik hoop dat je wat kunt met deze drie stappen.
Kun je wel wat meer begeleiding gebruiken dan ben je van harte welkom bij van Rups naar Vlinder.
🐛Komend najaar start therapiepraktijk van Rups naar Vlinder met de cursus: Als eten je vriend en vijand is. Hier begeleid ik een kleine groep van maximaal 8 mensen om te leren omgaan met hun eetstoornis of emotie-eten. In 8 zaterdagen gaan we samen aan de slag met verschillende thema’s waarin je jezelf beter leert kennen en daardoor slimmere en betere keuzes voor jezelf gaat maken en ook een positieve relatie met eten opbouwt. Ben jij toe aan een betere relatie met eten, ben je in staat om naar jezelf te kijken in dit proces, en heb je zin om jezelf beter te leren kennen. Geef je dan op.
Juni 2021
🐛Mijn ziel huilt🦋
Al dagen voel ik me verdrietig. Ik kan er geen naam aan geven en ook geen oorzaak voor aanwijzen. Er was een tijd dat ik daar totaal niet mee om kon gaan. Als de tranen over m’n wangen lopen moet daar toch een oorzaak voor zijn. Ik ging zelfs zover dat ik dan maar een oorzaak ging verzinnen om de mensen om me heen tevreden te stellen. Tot er op een dag iemand tegen me zei: ‘Dan huilt je ziel’ Ik snapte er toen weinig van, maar tegenwoordig snap ik wat deze vrouw bedoeld.
Met een paar woorden uitgelegd betekent het het volgende. Alles in het universum is met elkaar verbonden en heeft zijn ontstaan vanuit dezelfde bron, daarnaast is alles energie. Dit betekent dat wanneer je gevoelig bent voor energieën het kan gebeuren dat jij het collectieve verdriet voelt wat generatie op generatie is doorgegeven. Of dat jij de tranen mag huilen die andere mensen niet kunnen huilen om de energie die in het universum rondwaard op te schonen. Ook kan het zo zijn dat je zelf in een transformatie zit waardoor je tranen een stukje oud zeer van jezelf opruimen. Als je het zo kunt bekijken hebben die tranen best een mooie taak.
Vroeger gebruikte ik deze buien om mezelf toestemming te geven om te eten. Ik voel me rot, dat gevoel moet weg, dus mag ik eten. Nog steeds heeft mijn hoofd de neiging dat als mooie reden aan te wijzen om wat extra te eten. Maar dat doe ik niet meer. Ik kies er tegenwoordig voor om de tranen te huilen. Mijn gevoelens er te laten zijn. Ik ga extra de natuur in (gisteren heerlijk naar het strand geweest en in zee gezwommen) en maak wat meer pas op de plaats zodat ik tijd vrij kan maken voor een meditatie (vaak gevolgd door een huilbui)
Heb jij ook het gevoel dat je geregeld tranen vloeit die niet van jou zijn en overweldigd het je soms. Neem eens contact op. Ik luister graag naar je verhaal.🐛🦋
🐛Cursus: Als eten je vriend en vijand is.🦋
Jarenlang voerde ik een strijd tegen eten. Van extreem lijnen tot vreetbuien en alles ertussenin hebben ervoor gezorgd dat ik uiteindelijk bijna 140 kilo woog en letterlijk en figuurlijk zo slecht in mijn vel zat dat ik de wanhoop nabij was.
Ergens in 2010 besloot ik dat het genoeg was en ben ik de strijd aangegaan met mijn eetstoornis. Nu, 11 jaar later kan ik zeggen dat ik ruim 7 jaar eetbui vrij ben en een goede relatie met eten heb opgebouwd. Om mijn verhaal te kunnen delen en anderen hierin te steunen en begeleiden, ben ik 5 jaar geleden gestopt met mijn baan als lerares en heb een opleiding gevolgd tot transformatie therapeut.
1,5 jaar geleden startte ik mijn eigen praktijk van Rups naar Vlinder en dit najaar lanceer ik mijn nieuwe cursus met als titel: “Als eten je vriend en vijand is.”
De cursus is verdeeld over 8 zaterdagen die over zes maanden worden verdeeld. In een groep van 8 gelijkgestemden gaan we samen aan de slag om ook jouw verhaal rond eten in het licht te zetten.
🐛🦋Voor wie is deze cursus bedoeld:
🐛Voor mensen vanaf 18 jaar die strijd leveren met eten. Hoe die strijd eruit ziet, is niet belangrijk. Het gaat erom dat jij er last van hebt en het graag anders zou zien.
🦋Voor mensen die snappen dat een goede relatie met eten betekent dat je moet willen stoppen met snelle oplossingen zoals wonderpillen, shakes en andere rigoureuze maatregelen.
🐛Voor mensen die snappen dat jij zelf zal moeten veranderen, maar dat wel met hulp van anderen.
🦋Voor mensen die snappen dat stoppen met eten of juist weer gaan eten betekent dat je de onrust en spanning die dan op je pad komt aan mag gaan kijken en deze op mag ruimen.
🐛🦋Wat houdt de cursus in?
Elke zaterdag staat er een thema centraal zoals: intuïtief eten, hulp vragen en grenzen aangeven. Op deze dagen doen we mooie oefeningen, meditaties, visualisaties, schrijfopdrachten, tekenopdrachten, coaching gesprekken, opstellingen, spel enz… alles om jou meer inzicht in jezelf te geven en de manier waarop jij keuzes maakt en in het leven staat.
Daarnaast gaan we haalbare doelen stellen waardoor jij andere keuzes gaat maken rond eten en leven. We doen dit in een kleine intieme groep waardoor ieders verhaal voldoende aan bod kan komen.
Daarbij spiegel je elkaar waardoor je nog meer gaat inzien waarom de dingen in jouw leven op een bepaalde manier lopen. Je leert elkaar zo goed kennen dat je ook tussen de contactdagen door met elkaar kunt delen en elkaar kunt helpen helen. Je voelt je steeds meer gedragen en hoeft het niet meer alleen te doen, je leert hulp te vragen en te accepteren.
🐛🦋Locatie:
Dit alles vindt plaats op een prachtige plek in de buurt van Dordrecht. Residentie de Alblas is een bezinningscentrum aan de rand van het groene hart. De serene ligging aan het water maakt deze plek de uitgelezen plaats om jouw proces in gang te zetten.
Als dit bovenstaande je aanspreekt zou ik je zeggen: Geef je op en geef jezelf een kans op een leven met meer rust in je hoofd, meer rust in je eten en beter in je vel!
🐛Bloed, zweet en tranen 🦋
Pas geleden zat ik in gesprek met iemand en deze vrouw zei mij….Bij mij moet alles met bloed, zweet en tranen anders heb ik het gevoel dat ik het niet goed genoeg heb gedaan. Wat een ontzettend herkenbare zin is dat voor mij. Mijn hele leven lang heb ik het idee gehad dat ik overal keihard voor moest werken en als ik er niet keihard voor werkte ik geen bestaansrecht had. Dan was ik niet goed genoeg.
🐛Sporten moet fanatiek en met veel spierpijn op de volgende dagen
🦋Op school een 8 of hoger halen,
🐛Bij zelfontplooiing ga ik tot het uiterste
🦋Al ben ik nog zo moe ik moet afmaken wat er op de planning staat want ontspannen mag pas na inspannen.
🐛Sterker nog, ik kan zelfs mediteren omdat het moet van mezelf. (ja, echt)
Er is een bikkelharde stem in mij die me alleen bestaansrecht geeft wanneer ik alles heb gegeven wat ik heb en het liefst nog een beetje extra.
Deze vrouw had me er weer eens op gewezen dat ik misschien wel te goed bezig was met alles wat ik momenteel aan het doen ben. Dat ik mijn bestaansrecht weer aan het ontlenen ben aan mijn inkomen, de netheid van mijn huis, de hoeveelheid uren die ik sport of mediteer, hoe goed ik in mijn herstel zit enz…
Het was fijn om daarmee geconfronteerd te worden. De spiegel die ze me voorhield zorgde ervoor dat ik de afgelopen 2 weken weer veel dichter bij mezelf ben gebleven. Afspraken heb afgezegd, huishoudelijke taken langer heb laten liggen en het moeten er af heb gehaald.
Ik ben trots en dankbaar voor mijn harde werken en doorzettingsvermogen. Dat heeft me gebracht waar ik nu ben. Maar bloed, zweet en tranen is nergens voor nodig. Ik mag voelen wat ik nodig heb en daarna een keuze maken.
Ik wens jou ook de keuze toe om voor jezelf te kiezen en alle onzin in je hoofd (en misschien zelfs je omgeving) naast je neer te leggen en te voelen wat voor jou goed is. Mocht je niet goed weten wat goed voor jou is, neem dan eens contact met me op. Ik kan je helpen dat te ontdekken.🐛🦋
🐛 Dit mag wel, dat mag niet. 🦋
Ik heb geregeld last van een negatieve innerlijk stem. De criticus noem ik hem. Zo heeft deze stem ook veel regels rond eten. Ik zal je er een aantal noemen om je een beeld te geven wat er in mijn hoofd gezegd wordt:
🐛 Van croissantjes word je dik
🦋 Witbrood is ongezond
🐛 Gebak eet je alleen op feestdagen
🦋 Suiker en vet is slecht
🐛 Je moet 2 ons groente en 2 ons fruit eten. enz… enz…
Ik zou je er nog honderd kunnen noemen maar ik verwacht dat je zo wel doorhebt wat ik bedoel. Op elk soort eten zit een sticker geplakt. Moet ik eten, mag ik niet eten. Mag ik alleen in het weekend eten, moet ik elke dag eten enz. Al die regels in mijn hoofd waren/zijn ontzettend vermoeiend.
En dan waren er de eetbuien waarbij blijkbaar al deze regels niet meer belangrijk waren en ik alles at wat los en vast zat. Heel verwarrend allemaal.
Mijn therapeut zei op een gegeven moment. “Misschien zorgen al die regels er wel voor dat je systeem het op een gegeven moment zo beu is dat deze zegt. Fuck it!!! Ik neem een eetbui.” In eerste instantie vond ik dat een belachelijk idee. Loslaten van de regels gaat er alleen maar voor zorgen dat ik nog meer eetbuien krijg. Toch?
Toch maar eens proberen om gewoon te eten waar ik echt zin in en behoefte aan had. Doodeng natuurlijk en dit bleek ook niet te werken. Wat ik wel merkte was dat het loslaten van al die regels een bepaalde rust bracht.
Toen ik ging onderzoeken waarom het dan niet goed werkte kwam ik erachter dat er bepaalde voedingsmiddelen zijn waar ik niet goed mee om kan/kon gaan. Neem als voorbeeld oliebollen of pannenkoeken, zij geven mij stress en onrust, want ik kan er niet mee stoppen en raak niet vol of verzadigd. Dus besloot ik dat ik ervoor ging KIEZEN deze niet meer te eten. Ik mag het wel, maar het geeft me teveel onrust.
Zo ben ik langzaamaan begonnen met een lijst op te stellen van etenswaren die mij onrust op leveren en waar ik voor kies om ze niet te eten. Niet omdat het niet mag, maar omdat dat beter voor me is. Zo af toe probeer ik weer eens iets van de lijst. Soms gaat het even goed, maar meestal is al snel de onrust terug en gaat het voedingsmiddel weer op mijn lijst.
Herken jij dit? Heb jij jouw gedachten rond eten wel eens bekeken? Met welk eten kun jij moeilijk omgaan?
🐛 2 juni: Wereld eetstoornis dag 🦋
Mijn vroegste herinneringen uit mijn jeugd zijn van eten. Ik was van jongs af aan al geobsedeerd door eten. Ik pikte toen ik 4 was al stiekem snoepjes en koekjes en vanaf mijn 8ste al geld uit de portemonnee van mijn ouders om snoep te kopen. Eten was alles voor me. Je kon het niet aan me zien, want ik groeide als kool en was altijd een lange slanke meid. Dat was mijn geluk of misschien mijn pech, want daardoor had mijn omgeving totaal niet door wat eten met mij deed.
De eetbuien ontstonden vanaf mijn puberteit. Ik had het leven altijd al een uitdaging gevonden. Ik was geen zonnetje in huis en voelde me geregeld down. Ik vond het leven best zwaar. Elke dag naar school, een baantje, vrienden om mee af te spreken, huiswerk. Ik had er eigenlijk de energie niet voor en haalde dit uit eten. Door een eetbui lukte het me, om me even helemaal van de wereld af te sluiten, en mijn eigen bubbel te creëren waar ik even niet hoefde te presteren of me beter voor te doen dan ik me voelde. Ik wilde net zo zijn als iedereen. Laat naar bed, feesten, uitgaan, goed presteren op school, maar ik kon het niet. Het eten was een vriend voor me die er altijd voor me was en me nooit veroordeelde.
Ik had last van binge eating. (Daar kwam ik later pas achter) Dat betekent dat je in korte tijd enorme hoeveelheden voedsel wegwerkt. Omdat niet iedereen weet wat ik daarmee bedoel geef ik een korte impressie wat dat bij mij betekende. Ik probeerde natuurlijk geen eten in huis te halen, dus op de dagen dat ik geen boodschappen had gedaan voor een eetbui at ik wat er in de kast aanwezig was.
Meestal begon ik met gezonde keuzes (want ik wilde niet eten, maar gezond was dan nog het verstandigst) Dus ik at een appel, een banaan, wat rozijnen, noten. Dat gaf totaal geen voldoening en dan begon ik met een pot pindakaas, een pak vlokken, een zak chips, een pak koek, boterhammen met Nutella, crackers met leverpastei en mayonaise en op een echt slechte dag zette ik de pan op het vuur en bakte frikandellen, hamburgers of gooide een pizza in de oven. Na 1,5 a 2 uur vreten was de kast leeg, mijn maag bomvol, mijn ogen gevuld met tranen en was ik opnieuw vervuld van schuld en schaamte vanwege de opnieuw falende poging om die dag niets te vreten.
De eetbuien waren er meestal zo’n 5 keer per week. De weekenden waren lastig want dan was er altijd wel iemand thuis en je snapt misschien wel dat niemand van deze acties af mocht weten. De kosten van deze vreetbuien waren natuurlijk enorm hoog en dat zorgde voor geldzorgen en stress. Wat als iemand erachter komt….
Binge eating is maar 1 van de vele vormen van eetstoornissen die een mens tot waanzin kunnen drijven. Want een eetstoornis betekent; lichamelijke klachten, geestelijke klachten, geld zorgen, stress, schuldgevoel, schaamte, isolement, eenzaamheid en nog veel meer. Daarom is het zo belangrijk dat er aandacht voor is. Want als je weet dat je niet de enige bent, durf je misschien aan een ander vertellen dat het niet goed met je gaat en kun je op zoek naar de hulp om dit op te lossen.
Ik ben er uiteindelijk uit gekomen en kan met dankbaarheid zeggen dat ik ruim 7 jaar geen eetbui meer gehad heb. Wil jij ook hulp. Neem eens contact met me op. Ik luister graag naar je verhaal.
Mei 2021
🐛Controle drang, van angst naar vertrouwen. 🦋
Herken je jezelf bij de volgende stellingen?
🐛 Ik rij het liefst zelf de auto.
🦋Ik bepaal graag wat er op de tv gekeken wordt.
🐛Ik bepaal graag wat we eten en hoe laat.
🦋Ik bepaal graag hoe het huis wordt aangekleed.
🐛Ik weet graag waar de mensen waar ik van hou zich bevinden.
🦋Ik heb apps op mijn telefoon waardoor ik op de hoogte ben van wat er om mij heen gebeurt zoals parnassys, weeronline, magister, familylink, facebook, instagram
🐛Ik check of mensen de waarheid spreken.
🦋Ik weet meestal wat goed is voor een ander en geef (ongevraagd) advies.
🐛Ik weet het meestal beter dan anderen.
🦋Ik plan graag de uitjes of de vakantie.
🐛Ik help graag anderen, ook als ze er niet om vragen.
Als je bij meerdere van bovenstaand vragen ja hebt geantwoord, heb je waarschijnlijk last van controle drang. (of de mensen om jou heen hebben last van jouw controle drang. ) Zeg je op al deze antwoorden keihard nee, dan mag je bij jezelf nagaan of jij je laat controleren door anderen. (Als iets namelijk heel veel weerstand bij je oproept overkomt het je vaak)
De controleur is een van de persoonlijkheidskenmerken die veel voorkomt bij mensen met co-dependentie. De controleur is zich hier zelf niet altijd van bewust. Controleurs zijn vaak erg streng op zichzelf en leggen deze lat ook bij anderen neer. Omdat ze er niet op kunnen vertrouwen dat de ander die lat zal halen, doen ze het werk of de taak liever zelf of checken ze na of het goed gedaan is. De onderliggende (onbewuste) gedachten hierbij is vaak…. Als het niet goed gebeurt dan ligt dat aan mij. Dan ben ik geen goede ouder, werkgever, collega, vriend, partner geweest.
De controleur beschermt de ander om niet te falen zodat de ander en hijzelf geen pijn of angst hoeven te ervaren. Want dat is niet prettig.
Het grote probleem is echter dat wij mensen leren door het maken van fouten. Wanneer je als controleur de ander zijn fouten ontneemt zal hij of zij niet leren en daardoor niet ontwikkelen. Daarbij is het als controleur ontzettend vermoeiend om overal toezicht op te houden.
Misschien denk je nu, ik controleer alleen mijn kinderen. Die moet ik controleren, dat is mijn taak als ouder. Natuurlijk ben jij verantwoordelijk voor je kinderen maar ook jouw kinderen moeten leren van hun fouten. Anders kunnen ze later niet op eigen benen staan. En mochten ze een fout maken en er erg verdrietig over zijn of vreselijk balen. Sta voor ze klaar en help ze in te zien waar het fout ging (zonder meteen van advies te dienen)
Ik ken de controleur. Ik had een app om het beeldschermgebruik van mijn kinderen te checken. Ik had vanuit de school van de kinderen twee apps waarop je precies kunt zien of ze goede punten halen en hun huiswerk netjes maken. Ik regelde de vakantie tot op de kleinste activiteit. Als ik ging wandelen wist ik precies hoe, wat en waar. En ik zou nog een legio aan voorbeelden kunnen geven van toen en nu. Laat ik het zo zeggen, ik kom nog steeds niet snel voor verassingen te staan. Laat mij het maar regelen, dan komt het goed.
Dit jasje zit me de laatste jaren echter niet lekker meer. Ik ben me er ontzettend bewust van geworden hoe bang ik ben om de controle los te laten en wat dat met me doet. Gelukkig ben ik me er nu bewust van want dan kan ik er wat aan veranderen. Ik zet steeds meer stappen naar vertrouwen in plaats van angst.
Mocht jij er ook behoefte aan hebben om stappen te zetten om de controle los te laten, maar jaagt het idee alleen al, je de stuipen op het lijf. Neem dan eens contact met me op. Ik luister graag naar je verhaal.
Mei 2021
🐛 Codependentie: De meest voorkomende verslaving.🦋
Misschien heb je van het hele woord codependentie nog nooit gehoord.
Toch is het een van de meest voorkomende ‘verslavingen’ van de wereld. Codependenten zijn namelijk ‘verslaafd’ aan de goedkeuring van anderen.
Kijk naar jezelf en naar de mensen om je heen.
Wie van de mensen om je heen (of misschien jijzelf wel) hangen hun bestaansrecht af aan wat anderen van hen denken en vinden?
Je hoeft maar naar de sociale media te kijken om te zien hoe extreem het momenteel is in de wereld. We posten, vloggen en bloggen wat af om vervolgens te kijken hoeveel likes we hebben ontvangen om daarna weer iets nieuws te plaatsen zodat we niet vergeten worden.
🐛Zie mij, hoor mij, vind mij alstublieft goed genoeg.🦋
Codependentie wordt dan ook wel de moeder der verslavingen genoemd.
Als kind krijg je vrijwel nooit alle aandacht die je nodig hebt, of erger nog je krijgt negatieve aandacht of geen aandacht van je ouders. Als dit je overkomt als kind, ga je op zoek naar een manier om deze positieve aandacht wel te krijgen van je ouders of anderen om je heen. Als je steeds op zoek moet naar goedkeuring ben je de hele dag bezig met goed genoeg zijn. Je doet je stinkende best om te voldoen aan wat anderen van je verwachten. Sommige mensen gaan pleasen, andere worden perfectionistisch of slaan door in het helpen van anderen. Het vervelende van deze vicieuze cirkel is dat je nooit goed genoeg gaat zijn, want je bent niet perfect. Je zal fouten maken en mensen zullen je niet aardig gaan vinden. Vervolgens moet je van jezelf nog weer beter je best doen enz… je snapt wel dat dit een berg energie kost en uiteindelijk weinig oplevert.
Ik spreek hierin uit ervaring. Ik wil heel graag dat mensen me aardig vinden want ik vind het ontvangen van kritiek of feedback een van de moeilijkste dingen die er is. In mijn hoofd is dit meteen destructief, omdat deze er meteen mee aan de haal gaat. Wat er werkelijk gezegd wordt hoor of lees ik eigenlijk niet eens meer. Mijn hoofd maakt er automatisch van dat IK niet goed genoeg ben. Dat IK geen bestaansrecht heb. Ik weet ondertussen ergens diep van binnen dat ik goed genoeg ben en dat al die negativiteit in mijn hoofd mijn aandacht niet waard is. Toch val ik nog geregeld in de valkuil van goed genoeg willen zijn voor de ander. Ken je dat?